KRISTIANSAND : En drøy måned er gått siden anleggsarbeidere på Langemyr bokstavelig talt avdekket en formidabel jettegryte i heia rett bak Tollpost Globe.

Om lag fem kilometer nordover, og et par hundre meter øst for Setesdalsveien, lå den der, som en kunstferdig og massiv fortelling om noe som skjedde for 10-12.000 år siden.

Stor og vakker

jettegryte0020.jpg Foto: Lars Hollerud

Det var da isen trakk seg tilbake, etter å ha fylt hele Torridal og i alle fall halve Otredal. Altså langt opp i Vennesla.Gryta som åpenbarte seg da anleggsmaskiner fjernet skog og kratt, var et syn.

Med fem meters dybde, og minst like mange meter i omkrets, var jettegryta atskillig større enn alle andre som er avdekket i nærheten.

Vakker var den også, etter at is og stein hadde gnisset ferdig mot gneisen.

Så ble sprengkraft brukt for å sette punktum for den ekstremt lange historien.

Nå finnes gryta bare på bilder.

Ingen sure miner

Men ingen kritiseres av den grunn.

Da dynamitt var boret inn i jettegryta, snakket Fædrelandsvennen med assisterende fylkesmann Tom Egerhei, som for kort tid siden ledet Fylkesmannens miljøvernavdeling, sa han dette om funnet og utsiktene til sprengning.

— Det er uheldig at den forsvinner. Men ingen skal klandres for at funnet går fløyten, selv om det omfattes av naturmangfoldsloven. Samtidig er det jo slik at jettegryta var skjult av skog og kratt og ikke ville blitt avdekket uten arbeidet som pågår på stedet. Det må erkjennes at denne loven, som skal gi oversikt over geologiske forekomster, ikke er godt nok kommunisert. Men jeg vil anbefale kommunen å registrere resten av området.

Nå sier Egerhei at myndighetene ikke har viet det geologiske mangfoldet god nok oppmerksomhet.

— Vi kan ikke risikere at et eventuelt tilsvarende funn sprenges i stykker, poengterer han.

På spørsmål om Kristiansand kommune registrerte funnet, svarer parksjef Svein Ole Breland:

— Nei, den anbefalingen er ikke kommunisert med oss. Men det er ganske klart at området rundt nå må registreres.