GRIMSTAD: Det forteller Lene Bjerkan Langemyr fra Grimstad, som nå er rådgiver i NHO Agder. I 2002 møtte hun Anders Behring Breivik i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) i Oslo. Fram til han trakk seg mer og mer ut i 2004, omgikk de hverandre i det politiske miljøet i FpU. De festet sammen og diskuterte politikk.

I formiddag skal hun avhøres av politiet om sin kjennskap til Behring Breivik.

Torsdag ettermiddag skrev VG Nett at de satt med en video der blant andre Lene Langemyr festet sammen med Behring Breivik på partikontoret til Frp på Youngstorget. Flere andre sentrale Frp-ere er med på filmen: Oslo-byråd Jøran Kallmyr, byrådssekretærene Cecilie Brein og Kai-Morten Terning. Den tidligere Frp-toppen Trond Birkedal er også på filmen, ifølge VG Nett.

Uvirkelig

– Jeg har ikke klart å fordøye det før de siste dagene. Jeg mistet en kamerat som tilfeldig kom forbi regjeringskvartalet da bomben hans eksploderte. Det er helt uvirkelig. Jeg skjelver når jeg tenker tilbake på at jeg har levd med denne fyren rundt meg. At vi har vært i samme rom. Festet og vært hjemme på besøk hos hverandre. Da det kom fram at han i dette tidsrommet skal ha begynt å planlegge handlingen…det er helt uvirkelig, sier Lene Langemyr, som sier hun den gang ikke så noe som kunne tilsi hva Anders Behring Breivik skulle bli.

Manifestet

– På side 1387 i manifestet er jeg nevnt som den siste blant dem som har vært og er hans gode venner: Lene, adoptert fra India. Han gjør et poeng av at han har venner med en annen hudfarge. Antakelig for ikke å bli tatt for å være rasist, jeg vet ikke, sier Lene Langemyr mens hun rister oppgitt på hodet.

– Det er ikke veldig hyggelig å vite at han har tenkt på meg så nært opp mot terrorhandlingene, sier hun.

Bevare Norge kristent

– Behring Breivik hadde svært sterke meninger om innvandring. Jeg var uenig med ham. Men det var det. Han ville ha en mye mer restriktiv innvandringspolitikk. Han var mest opptatt av den religiøse og kulturelle siden av innvandringen; at vi skulle bevare Norge som et kristent land, sier hun.

Muslimske menn

I 2008 tok Lene Langemyr et offentlig oppgjør med muslimske menn som kommenterer alt fra hennes valg av matvarer som skinke og bacon, til hvordan hun kledde seg. Langemyr mente de trakasserer henne på det groveste, fordi de trodde hun var innvandrer.

Men hun hørte ikke noe fra Behring Breivik, som meldte seg ut i 2007. ## Kunne mye om våpen

Langemyr husker Behring Breivik som en hyggelig, omgjengelig, samfunnsorientert, intelligent og kunnskapsrik person.

– Han kunne mye. Han hadde god peiling på våpen. Jeg var akkurat ferdig i Forsvaret. Det var vel derfor vi snakket om det. Han kunne navn på mange forskjellige våpentyper. Men det slo meg ikke som spesialet der og da, sier Langemyr.

– Han var i og for seg et helt ordinært medlem. Derfor var det heller ingen spesielle reaksjoner på at han etter hvert trakk seg mer tilbake.

– Jeg ble aldri kjent med en morder

Lene Langemyr har siden september 2010 vært rådgiver for regiondirektøren i NHO Agder. Hun har nå tatt en pause etter 12 år i partipolitikken.

– Arbeidet går ut på å fremme medlemmenes interesser, og stå på barrikadene for næringslivet. Akkurat nå er fylkessammenslåing en av de viktige sakene vi jobber med, forteller hun.

– Er du redd saken med Behring Breivik kan få konsekvenser for deg?

– Nei, det er ingen fornuftig grunn til det. Det er mange som har spurt om jeg kjenner ham, og jeg har ikke lagt skjul på det. Men jeg ble aldri kjent med en morder, sier Langemyr.