KLARE FOR HOVE: Ole Tveit Stenseth (17) er litt bekymret for teltinnbrudd, men har i likhet med venninnene f.v.Julie Fossum (18), Malin Clausen (18) og Eilen Katarina Lunde (18) latt datamaskin og andre dyre ting ligge igjen hjemme. Foto: Erlend Olsbu

ARENDAL: To dager før Hovefestivalen starter for alvor er jordene på Tromøya nå i ferd med å fylles opp av campinggjester fra hele landet.

— Det er godt med folk og god stemning. Jeg vet ikke hvor mange som er kommet til nå, men billettsalget tyder på at rundt 10.000 kommer til å bo på campingen under festivaluka, sier pressetalsmann Gaute Drevdal i Hovefestivalen søndag ettermiddag.

De færreste festivaldeltakerne kommer tomhendte. I tillegg til solbriller, klær og drikkevarer er det rimelig å anta at en del datamaskiner, musikkanlegg, noen tusen mobiltelefoner og andre elektroniske artikler finner veien til festivalområdet. Ikke alt blir med eierne hjem når uka er omme.

— De aller fleste som kommer er ærlige og redelige sjeler, men jeg vil oppfordre folk til å passe på tingene sine. Et bra tips er å bli godt kjent med naboen sin, slik at de kan passe på hverandre, sier Drevdal.

Eksplosjon i mobiltyverier.

Siden oppstarten i 2007 har politiet mottatt rundt 130 tyverianmeldelser hvert år under Hovefestivalen. Ifølge politiet stjeles det mye mobiltelefoner, men også kontanter, datamaskiner og annet elektronisk utstyr. Som vanlig vil politiet ha en egen politistasjon ute på området, hvor det i år vil være åpent fra 10 til 19 hver dag.

Det er liten grunn til å tro at antall tyverier blir færre i jubileumsåret 2011. Trolig blir det heller flere, med tanke på rekorddeltakelse og ikke minst forsikringsselskapenes tyveristatistikk så langt i år.

— Antallet mobiltyverier i Norge har eksplodert i år i forhold til i fjor. I løpet av årets fem første måneder har vi utbetalt 5 millioner kroner i erstatning, mot 2,3 millioner i samme periode i fjor, sier Emma Elisabeth Vennesland i forsikringsselskapet If og Europeiske Reiseforsikring.

Dette innebærer en økning på 121 prosent. Hittil i år har selskapet fått inn 1488 mobiltyverisaker, en økning på 89 prosent fra i fjor.

Smarttelefoner utsatt.

Det er spesielt nye, dyre smarttelefoner som er ettertraktet. Alle fvn.no snakket med søndag hadde med seg telefon, men datamaskinen og andre dyre ting lå trygt hjemme.

— Hvem har med seg pc på festival, spør Mathias Sunde (19) fra Stavanger.

Sammen med seks kamerater er Sunde på Hove for første gang. Gjengen gleder seg mest av alt til en uke med musikk og fest, men har tatt noen forholdsregler for holde kjeltringene unna.

— Jeg har med hengelås til teltet, sier Bjørn Lorentzen (19).

Det har også Malin Clausen (18) fra Skien.

— Med kode, til og med, sier hun.

Hengelås ingen garanti.

En hengelås betyr imidlertid ikke at du er sikret erstatning fra forsikringsselskapet.

— Generelt er vi veldig strenge i slike saker. Selv om du låser kan folk lett komme seg inn ved å skjære i stykker teltduken, som vi kjenner til har skjedd. Slik vi ser det er en festival et sted med mye folk, mye tråkk og en stor tyveririsiko. Folk må derfor være nøye med hvor de legger fra seg verdisakene sine, sier Vennesland i If.

Hun oppfordrer festivalgjestene til å gjøre som gjengen fra Stavanger: å legge dyre saker igjen hjemme.

— Klarer man seg ikke uten, bør det låses inne. Men mobiltelefoner og datamaskiner som etterlates uten tilsyn i et telt vil normalt ikke bli erstattet, sier Vennesland.

Heller ikke Gjensidige erstatter gjenstander som legges ubevoktet igjen i teltet.

— Hver sak vurderes individuelt, men det kreves at kunden utviser litt aktsomhet. Hvorvidt teltet er låst eller ikke har ingen betydning, det er de samme reglene som gjelder uansett, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Malin Clausen fra Skien er likevel ikke spesielt bekymret.

— Vi har ikke med oss spesielt dyre ting. Og mobiltelefonen har vi jo uansett med oss hele tiden, sier 18-åringen.