Barns sommerferie kan være så mangt. Én måned uten mamma og pappa kan være en drøm for noen barn, mens det kan være et mareritt for andre.

Internasjonal barneleir

I dag reiser de to 11-åringene, Mina Ljosland og Johanna Usterud Myrvold fra Kristiansand, til USA. Sammen med to andre jevnaldrede egder og en leder skal de delta på én måneds internasjonal barneleir i Silver Spring utenfor Washington, DC. Deltakere fra 16 nasjoner vil være tilstede.

Mina og Johanna tror ikke de kommer til å savne foreldre og søsken, mens mammaene er «litt» mer skeptiske.

– Passer kanskje ikke alle

Det har de liten grunn til, ifølge Astrid Lillemoen , leder av CISV Vest-Agder.

– Det har barna bare godt av. Det å være sammen med andre, oppleve og mestre ting på egenhånd uten foreldre, det vokser de på. Men det er individuelle forskjeller, og vil ikke passe for alle. Det er viktig at det ikke er foreldrene som pusher, men at det kommer fra barna selv, sier fylkeslederen, som opplever en rekordsommer.

CISV Vest-Agder har i år ansvar for søkere fra hele Agder, og har hatt rekordsøkning til sine 22 plasser. Denne sommeren sendes delegasjoner til tre barneleire, én summer camp og én interchange, rundt om i «hele verden».

Tuftet på fredstanken

CISV ble dannet i 1951 av Dr. Doris Twitchell Allen, med 2. verdenskrig som bakteppe. Det er en internasjonal, fredsutdannende organisasjon etablert i 67 land i samtlige verdensdeler.

«Formålet er å arbeide for en fredeligere verden gjennom større internasjonal forståelse, ved å la barn og ungdom fra ulike land og kulturer få mulighet til å bli kjent med hverandre og knytte vennskapsbånd», heter det i CISV Norges egen nettside.