KRISTIANSAND: I morgen kommer gruppelederne fra KrF, Ap og SV til å oversende krav om lovlighetskontroll av det omstridte bystyrevedtaket forrige onsdag.

– Jeg er helt sikker på at bystyrevedtaket faller, at det blir omgjort. Bystyret tar til vettet, sier en selvsikker Jørgen Kristiansen til fvn.no.

Foto: Jon Ander Skau

Med 27 mot 26 stemmer ble det innført muntlige tallkarakterer i basisfagene på 7. trinn fra høsten, et vedtak som utløste sjokkbølger både i skolegårder og de tusen kristiansandske hjem.

LES MER OM VEDTAKET BYSTYRET GJORDE

LOVLIGHET

Onsdag ble formannskapet varslet om lovlighetskontrollen, som fritt kan kreves av tre representanter, og som utføres av Fylkesmannen på vegne av departementet.

– Dette er et veldig viktig vedtak, som strider mot opplæringsloven og fortjener en saksutredning av administrasjonen, poengterte Aase G. Paulsen, gruppeleder for Ap.

Lovlighetskontrollen innebærer i realiteten en omkamp i neste bystyremøte, 8. juni. Før saken oversendes Fylkesmannen, må bystyret stadfeste sitt vedtak, og da kan noen komme til å snu.

– Dette blir på en måte en angrefrist. Du skal ikke se bort fra at noen vil endre oppfatning, sier ordfører Per Sigurd Sørensen (H) til fvn.no, og understreker at han vil stå på sitt ja-standpunkt.

Dersom bystyret endrer vedtaket, kan saken bli fremmet som et oversendelsesforslag med grundig saksutredning fra administrasjonen. Men det er ikke sikkert at dette vil få flertall.

IKKE BEHOV

– Jeg kommer ikke til å fremme noe sånt, jeg ser ikke noe behov for karakterer i 7. klasse, sier Jørgen Kristiansen.

Utdanningsdirektoratet har gjort det klart at karakterer på 7. trinn, muntlige eller skriftlige, strider med opplæringsloven.

I kravet, signert Kristiansen, gruppelederne Aase G. Paulsen (Ap) og Harald Hageland (SV), samt varaordfører Mette Gundersen (Ap), heter det at de ber om en vurdering av fire punkter: «1. Om muntlig karaktersetting er av en annen juridisk karakter enn skriftlig karaktersetting. 2. Om karaktersetting på 7. klassetrinn har lovlig hjemmel i Opplæringsloven m/forskrifter. 3. Om innføring av tallkarakterer på barnetrinnet omfattes av Hovedavtalens drøftingsregler. 4. Om vedtaket lovlig kan gjennomføres uten forutgående utredning og saksbehandling, jf Kommunelovens bestemmelser.»