Kristiansand: I tingretten ble mannen enstemmig dømt til ubetinget fengsel i åtte måneder og til å betale kvinnen som var fornærmet en oppreisningserstatning på 60.000 kroner.

I lagmannsretten er mannen frifunnet med fem mot to stemmer. Alle de fire lekdommerne og en juridisk fagdommer stemte for frifinnelse, to juridiske fagdommere ville straffe mannen.

For lagmannsretten har det vært av betydning å vurdere om mannen virkelig utnyttet sin stilling som ansatt på institusjonen til å skaffe seg det seksuelle forholdet til kvinnen.

Lagmannrettens flertall har i sin begrunnelse vist til at det ikke er straffbart med seksuell omgang mellom en pasient og behandlere eller ansatte på en institusjon. Det er først når den ansatte i kraft av sin stilling eller posisjon utnytter dette til å skaffe seg seksuell omgang at det inntrer en straffbar situasjon. Et kjærlighetsforhold mellom en ansatte og en pasient har også betydning for vurderingen.

Lagmannsrettens flertall, lagdommer Jan Helliesen og meddommerne Hege Witzøe Tallaksen, Tore Wiese-Hansen, Solveig Nordkvist og Ole Tom Lidi har ikke funnet det bevist at mannen utnyttet sin stilling og posisjon. Rettens flertall har lagt vekt på at det utviklet seg til noe som for den tiltalte fremstod som et gjensidig kjærlighetsforhold. Flertallet bemerker at den tiltalte var klar over at han befant seg i en gråsone, at det var et reelt kjærlighetsforhold sett fra den tiltaltes side og at han ikke begikk var i en slags overmaktsposisjon i det seksuelle forhold.

— Det skulle aldri vært reist noen tiltale i denne saken, sier mannens forsvarer, advokat Jarle Rudi. – Han er natrulig nok svært lettet over lagmannsrettens avgjørelse, som har trodd på ham når han hele tiden har hevdet at dette var et gjensidig kjærlighetsforhold, og ikke noe overgrep, fremholder Rudi.