KRISTIANSAND: Mannskapet på det spesialbygde skipet startet arbeidet ved 5-tiden mandag morgen, opplyser havnevakta i Kristiansand.

— Skipet gjennomfører en "survey" i forbindelse med strømkabelen Skagerrak 4. De kommer nok til å holde på til rundt klokka 9 i kveld, sier trafikkinspektør Thor Messel ved havnevakta i Kristiansand.

Legger masse på bunnen

Skipet DPFV Sandpiper er eid av selskapet Boskalis, som er et av verdens største mudringsselskaper.

— Fartøyet er spesialbygd for å kunne droppe masse ned på bunnen. I dag har de dekket til en vannledning som går fra bysida over til Søm og er nå på vei til Korsvik for å sjekke en kloakkabel, sier Messel ved 14-tiden mandag.

Ifølge nettsidene til Boskalis har det 160 meter lange skipet kapasitet til å jobbe på rundt 1500 meters dyp. Om bord skal det blant annet være en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV).

Messel forklarer at formålet med arbeidet er å unngå skader på eksisterende kabler når den nye strømkabelen skal legges.

— Det kan fort bli veldig dyrt dersom disse går i stykker, sier Messel.

Kabel for tre milliarder

Så langt har arbeidet gått knirkefritt, sier han.

— De var litt bekymret for den vannkabelen, men så langt har det gått veldig bra, sier Messel.

Den nye superkabelen vil øke overføringskapasiteten mellom Norge og Danmark med 60 prosent. Skagerrrak 4 har en kostnad på tre milliarder og er et spleiselag mellom norske Statnett og danske Energinet.dk. Den er ventet å være i drift i løpet av 2014.