MANDAL: – Altså broa blir sikker bra når de får den opp. Det blir fint å fiske fra den. Men her har vi en kommune som en bankerott, og så vil de bruke penger på dette, sier en oppgitt Harald Osberg.

SKEPTISK: Harald Osberg bivånet ankomsten av Adolph Tidemanns Bro tirsdag formiddag. Som mange mandalitter er han skeptisk til broa og pengebruken. Foto: Jarle R. Martinsen

Se mandalittenes reaksjoner på ankomsten til den nye bybroen i videoen øverst i saken.

Han har akkurat sett Adolph Tidemands Bro klappet til kai ved Fiskelaget, etter at den ble flyttet fra det gamle Nato-anlegget der den har ligget siden den kom til Mandal søndag. Det tok et par timer for mannskapet fra Agder Marine å slepe broa over Mannefjorden og opp elva.

– Ingen problem. Vi brukte bare halv trekkraft opp elva, sier driftsleder Øystein Klev i Agder Marine.

På land stod flere skeptiske mandalitter. Mange ville ikke ha navnet i avisa, men flere mente at kommunen ikke kan bruke penger på dette.

– Jeg hører de sier at næringsdrivende på Malmøsiden skal bidra med penger, men det er jo en gang i framtiden. I mens er dette med på å bidra til at kommunen får eiendomsskatt, sier Osberg.

Delt by

18 mot 17 ble stemmetallet i bystyret i 2007 for å bygge broen. Like delt var resten av byen. Daværende ordfører, Åse Lill Kimestad, fikk overlevert 5123 underskrifter mot broa fra mandalittene.

– Jeg hadde aldri trodd at motstanden skulle bli så stor. Samtidig må jeg si at vi har en plikt å gjøre det rette for byen. Og det tror jeg blir å bygge broa, sa Kimestad da hun fikk listene.

En av de som var sterkest motstander i bystyret var Paul Storholt (Frp). – En skandale, tordnet han fra talerstolen, og Storholt er ikke blitt mildere.

– Nei, det kan du banne på. Dette vil forsøple bykjernen, sier han irritert i dag.

MØTTE OPP: Finn Jørgensen og ordfører Tore Askildsen troppet opp for å se på broa. Begge er for broa, og tror folk flest etter hvert vil sette pris på den. Foto: Jarle R. Martinsen

Mange positive også

Likevel – det finnes mange mandalitter som liker tanken på broa og som har snudd i sin skepsis.

– Ja, det er mitt inntrykk. Mandalittene er jo litt kjente for å være skeptiske til nye ting, og jeg tror de fleste vil like broa bare den kommer på plass, sier ordfører Tore Askildsen.

Han var selv mot broa i bystyret, men har nå snudd.

– Ja, etter at Buen kom mener jeg at vi har fått avdekket et behov for en til bro fra sentrum og over til Malmø, sier Askildsen.

FILMET: Filip Bartosiewicz på ni år benyttet anledningen til å filme broa med mobilen sin. Foto: Jarle R. Martinsen

Nå blir Adolph Tidemands Bro liggende til mandag. Like før, eller i helga, kommer kranen fra Tønsberg som skal løfte de fem broelementene på plass slik at grovmonteringen kan ta til. Samtidig blir broa stengt mellom Buen og dagens bybro i fire dager.

I slutten av januar vil etter planen bybroa være ferdig.