KRISTIANSAND: Mannen fra Mandal møtte som tiltalt i Kristiansand tingrett onsdag. I dag falt dommen, og mannen ble dømt i samsvar med påstanden fra påtalemyndigheten og politifullmektig Jørgen Henriksen.

Det heter i dommen at »lørdag 2. april 2011 kl. 11.53 på Fv. 457 i Flekkerøytunnelen i Kristiansand, kjørte tiltalte med en hastighet av 83 km/t, til tross for at høyeste tillatte hastighet på stedet ved skilt var 70 km/t.

Retten har ved bevisvurderingen lagt særlig vekt på det fremlagte foto fra den aktuelle ATK-boksen i Flekkerøytunnellen. Etter rettens vurdering er det store likhetstrekk mellom personen på bildet og tiltalte. Det vises til at ansiktstrekkene er svært like, og at det heller ikke synes å være noen aldersforskjell av betydning. Retten har også vektlagt at bilen omhandlet i forelegget, en Opel Mega personbil med kjennemerke RH81581, tilhører tiltalte.

Selv om tiltalte har forklart at det ikke var han som kjørte bilen den aktuelle dagen, og at han hadde lånt denne ut til en annen, endrer ikke dette rettens vurdering. Tiltalte ville forøvrig ikke forklare hvem som lånte bilen denne dagen.

Ulike begrunnelser

Tiltalte har også oppgitt ulike begrunnelser for hvorfor han ikke vedtok forelegget. På det utstedte forelegget som tiltalte sendte i retur til politiet, hadde han skrevet at det ikke forelå noen bevis mot ham, og at fartsmålingsapparatet på ATK-boksen verken var kalibrert eller kontrollert, og således måtte anses som et ugyldig bevis i saken. Tiltalte nevnte ikke noe om at det angivelig skulle være en annen fører av bilen.

Politiet innkalte tiltalte til avhør 8. september 2011. Tiltalte ble i avhøret konfrontert med bildet fra ATK-boksen, og etter dette nektet han å avgi forklaring. I retten forklarte tiltalte at han ikke ville avgi politiforklaring fordi han synes det var poengløst.

Ingen til om måleresultatet

Retten bemerker for øvrig at det ikke foreligger omstendigheter i saken som gir grunnlag for å trekke måleresulatet i tvil. Det vises til at avstanden mellom akslene på bilen omhandlet i forelegget er 273 cm, noe som måleapparatet i ATK-boksen korrekt har lagt til grunn.

Retten anser det som bevist utover rimelig tvil at det var tiltalte som var fører av bilen den aktuelle dagen, og videre at han i det minste handlet uaktsomt ved å ha kjørt denne med en hastighet av 83 km/t i 70-sone», heter det i dommen.

Mannen fra Mandal fikk opprinnelig tilbud om et forenklet forelegg på 2600 kroner, men med informasjon om at dersom han nektet, ville tilståelsesrabatten falle vekk og forelegget ville øke til 3100 kroner. Det ble også rettens resultat. I tillegg blir det snakk om saksomkostninger.

« Etter rettens vurdering har saken fremstått som unødvendig, og det foreligger ingen forhold som tilsier at hovedregelen bør fravikes. Tiltalte skal dermed idømmes saksomkostninger, som retten skjønnsmessig fastsetter til kr. 1.500,-.».