OSLO: Per Arne Olsen, leder av organisasjonsutvalget i Frp, sier til Fædrelandsvennen at Skumsvoll i går kveld bad om å bli permittert fra tillitsverv som han har i Frp. Ifølge Olsen har Skumsvoll kun hatt mindre tillitsverv i Frp.

— Det står i våre interne retningslinjer at medlemmer som er under politietterforskning bør permittere seg, sier Per Arne Olsen.

Frp sentralt har kjent til saken helt siden i fjor vår. I oktober i fjor sendte Beate Helland en redegjørelse til generalsekretær Geir Mo og Erland Vestli der hun skriver at hun hadde lagt saken bak seg, men at hun opplevde at den ble brukt mot henne i nominasjonsprosessen.

Behandlet saken

Frps organisasjonsutvalg har siden den gang behandlet saken to ganger. Sist gang var 31. oktober i år. I et brev skriver assisterende generalsekretær Øystein Lie at Beate Helland selv må anmelde saken hvis hun mener å ha blitt utsatt for overgrep.

— I henhold til retningslinjene (…) har ikke Fremskrittspartiet noen rolle som etterforsker i saken, ei heller som oppgave å avklare hva som er sant eller usant, skriver Lid.

Han gjør det samtidig klart at partiet har hatt en omfattende behandling av saken, og at partiets organisasjonsutvalg nå føler seg ferdig med saken. Der står saken nå.

— Så lenge denne saken etterforskes av partiet, foretar ikke partiet seg noe, sier Per Arne Olsen til fvn.no.

Skadet

Beate Helland har hatt kontakt med både Per Arne Olsen og generalsekretær Geir A. Mo i saken. Hun har sagt fra om at hun opplever at opplysninger om saken har lekket for å skade hennes posisjon i nominasjonsprosessen før kommunevalget.

I en korrespondanse på Facebook oppfordret Olsen til å anmelde forholdet. Den anmeldelsen ble levert politiet i går.

— Jeg fikk ett råd: Anmeld hvis du mener noe kriminelt har foregått. Bortsett fra Tor S. Utsogn lokalt, har det vært liten støtte og omtanke. Jeg opplever at partiets ledelse i Oslo ikke har ønsket å ta i saken, eller forfølge den. Det er jeg som er blitt ikke-personen, sier Helland til Fædrelandsvennen.

- Hvor skadelig er denne saken for partiet?

— Hver eneste sak som ikke handler om partiets politikk er ikke noen god sak for partiet. Men det er umulig å si om saken skader partiet på sikt, sier Olsen.

Lottogevinst

Skumsvoll selv avviser anklagene. Politikerens advokat, Andreas Boa Salvesen, mener det ikke er tilfeldig at Beate Helland begynte å snakke om økonomisk erstatning i mars i år, ettersom avisene da skrev om Skumsvoll som vant 7,7 millioner kroner i lotto.

— Det var jo reaksjoner langt tidligere. Men så leste hun i avisen at Skumsvoll hadde vunnet millioner i lotto – og det tente henne på nytt. Uansett er dette rettslig grunnløse påstander, og vi er ikke i nærheten av noe som rammes av straffeloven.

Politiet er i gang med å gå gjennom de tre forholdene Skumsvoll beskyldes for og dokumentasjonen som er oversendt. Foreløpig har de ikke bestemt seg for om saken skal etterforskes.

— Vi bestemmer oss i løpet av morgendagen om vi skal starte etterforskning, sier politiadvokat Ingrid Thorsen til fvn.no.