BIRKENES: Det samme har skjedd i flere andre saker. Barnevernet har fått meldinger der tipser er alvorlig bekymret for hvordan barna har det, men har likevel henlagt sakene. Ifølge Fylkesmannen i Aust-Agder har henleggelsen skjedd etter en samtale med barnas foreldre — til tross for at bekymringsmeldingen altså gjaldt de samme foreldrenes omsorgsevne.

Nå får Barnevernet kritikk fra Fylkesmannen i Aust-Agder. De har undersøkt deler av barnevernstjenesten i Birkenes og avdekket flere avvik. Barnevernstjenesten får blant annet kritikk for manglende saksbehandlingsrutiner og for å ikke ha informert om retten til å klage. I tillegg kommer altså sakene der de ikke har gjort tilstrekkelige undersøkelser.

— Vi ser alvorlig på alle avvikene. Dette er lovbrudd og vi gjør ikke noen vurdering av hva som er mest alvorlig, sier rådgiver Hans Ganes hos Fylkesmannen i Aust-Agder.

I rapporten fra fylkesmannen får kommunen klar beskjed om å foreta en grundig gjennomgang av rutinene i barnevernstjenesten.

— Dette er selvfølgelig noe vi tar alvorlig og som vi kommer til å ta tak i, sier barnevernsleder Anne Katrine Pihlmann.

Selv om de får klar kritikk for ikke å ha undersøkt saker grundig nok, avviser hun at de kun har basert seg på intervjuer med barns foreldre når disse sakene har blitt henlagt.

— Mange av de sakene er saker vi kjenner fra før. Så vi har flere kilder enn de som kommer fram i papirene, sier Pihlmann.