ARENDAL: — Situasjonen er under kontroll, og vi er i gang med redningsarbeidet, sier skipper og operasjonsleder for redningen av "Shanty Devi", Arne Nordihus til Fædrelandsvennen.

Var under restaurering

Han synes det er grusomt å se den gamle, ærverdige seilbåten ligge under vann.

— Å se "Shanty Devi" ligge under vann, er noe av det verste jeg har sett. Jeg har jobbet med den i førti år og vært ute med henne i all slags vær, forteller skipperen.

"Shanty Devi" ble bygget i 1905 og var under restaurering da den fikk slagside fredag formiddag.

— Det var ikke diesel i tankene, så det er ikke snakk om noe søl, sier skipperen.

Nå skal han sammen med Agder Dykk vurdere hvordan den gamle damen skal reddes.

— Båten veier 150 tonn, så det er ingen lett jobb å heve den. Vi gjør ingenting før vi er enige om hvordan vi kan gjøre dette på best mulig måte, sier Nordihus som er representant for eieren, Øystein Barnes som er ute i Nordsjøen.

— Han tar det rolig, og vet at jeg vil gjøre mitt beste for å redde båten. Vi er optimistiske og realistiske, og tror at dette skal gå bra, forteller skipperen.

— Dette er en kulturperle av de sjeldne. Kostnadene for hevingen får vi tenke på siden. Det er uansett verdt det, sier Arne Nordihus som skryter av alle som hjelper til med redningen av båten.

Brannvesenet la ut lenser

Rundt klokken 11.20 fikk brannvakta i Arendal melding om en seilbåt som var i ferd med å synke ved Vindholmen havn i Arendal.

— Vi fikk melding fra redningsskøyta om at seilbåten hadde slagside, og at de trengte hjelp til å pumpe den for vann. Da vi kom fram hadde den imidlertid fått så mye slagside og tok inn så mye vann at det var for sent, opplyste vakthavende brannsjef Hans Henrik Bakke til Fædrelandsvennen.

Båten har trolig hatt flere lekkasjer som har gjort at den har fylt seg med vann, fått slagside og sunket under vann. Nå henger den fast i gamle fortøyninger.

I ettermiddag jobbet brannmannskapet med å legge ut lenser for å forhindre dieselsøl fra seilbåtens motor.

— Vår oppgave nå er å legge ut lenser i sjøen for å fange opp den dieselen som lekker ut i sjøen, sa Hans Henrik Bakke til Fædrelandsvennen i 12-tiden.

Forfatteren Axel Jensen bodde i "Shanti Devi" med sin kone fra 1984-1990. Da lå båten ved Aker Brygge, før den ble solgt og kom til Kristiansand. De siste årene har båten ligget i Arendal.