KRISTIANSAND: — Hvis sykehuset klarer dette, er det store ting som vil danne presedens over hele landet, sier seniorrådgiver Snorre Nordstrand i Arbeidstilsynet region sør.

Han har lest brevet organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus har sendt Arbeidstilsynet som svar på varsel om pålegg fra 23. august i år. Her oppsummerer hun i fire punkter sykehusets oppfattelse av pålegget fra Arbeidstilsynet om ulovlig overtid blant leger. Og etter en foreløpig gjennomgang av dette, mener Nordstrand at sykehuset er på riktig vei.

Lovlig

— Vi ønsker å ha arbeidsplaner og bruk av overtid som er lovlige, og det jobber vi for å klare, sier Føreland til Fædrelandsvennen.

Hun understreker at sykehuset vil forholde seg til tariffavtalen inngått mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Legeforeningen.

— Dersom Arbeidstilsynet mener tariffavtalen med Spekter og Legeforeningen er ulovlig i forhold til arbeidsmiljøloven, må de ta saken opp sentralt, sier Føreland.

Men det mener ikke Nordstrand. Han mener tariffavtalen er formulert slik at det går an å følge den, og samtidig holde seg innenfor vernebestemmelsene om arbeids- og overtid.

Ulovlig

— Det er praktiseringen av tariffavtalen som har blitt ulovlig. Dersom arbeidsgiver har tolket det slik at det er utvidet styringsrett når det gjelder overtid utover lovens grenser, så er det feil, sier Nordstrand.

Dessuten har ikke Arbeidstilsynet mandat til å prøve en tariffavtale opp mot arbeidsmiljøloven. Tilsynet kan bare prøve sykehuset praktisering av sitt arbeidsgiveransvar.

Han viser til EUs arbeidstidsdirektiv som ble innført i Norge i 2003. Der framgår det at når en tariffavtale åpner for mer overtid enn arbeidsmiljøloven fastsetter, skal hver enkelt ansatte lege godkjenne hver enkelt overtidsøkt. Dessuten skal de kompenseres med fri. Videre heter det i direktivet at det ikke skal legges arbeidstakeren til last at vedkommende nekter overtidsarbeid.

Pasientsikkerhet

— Jeg synes det er bra at tilsynet er opptatt av legers overtidsbruk. Jeg er enig i at leger ikke må jobbe så mye at det går ut over pasientsikkerheten, sier Føreland.

Arbeidstilsynet har krevd at sykehuset skal ha orden i sysakene innen nyttår. Føreland har bedt om utsettelse av fristen for gjennomføring av tiltakene i en måned, til 1. februar 2013. — Vi gjennomfører nå et arbeid blant 450 leger i sykehuset hvor vi tilrettelegger for at alle arbeidsplanene skal være lovlige og det arbeidet er ikke ferdig før i november. Så skal det inngås avtaler med legeforeningen, og det klarer vi ikke før nyttår, sier Føreland.

Legemangel

Nordstrand har ikke ferdigbehandlet saken eller gjort noe vedtak. Men han ser ikke for seg at utsettelse av fristen skal være noe problem.

På enkelte avdelinger vil sykehuset ikke klare å gjennomføre det innen 1. februar heller. Årsaken er legemangel. For eksempel innen gastrokirurgi er det store problemer å få ansatt leger, og dermed må det brukes overtid for å få gjort arbeidsoppgavene.

Saken har rullet mellom arbeidstilsynet og sykehuset siden det første tilsynet ble gjennomført i november i 2011.