ARENDAL: I forbindelse med en rutinemessig revisjon Luftfartstilsynet utførte hos Norsk Luftambulanse AS tekniske avdeling i mars, ble det funnet avvik i de interne rutinene.

Luftfartstilsynet var ikke tilfreds med prosedyrene for internkontroll og truer nå med å sette luftambulansens alle ni legehelikoptre på bakken.

— Dette er for oss en utenkelig situasjon, men det er klart at Sør- Norge kan stå uten luftambulanse i likhet med resten av landet, noe som kan få alvorlige konsekvenser for pasienter, sier seksjonsansvarlig og overlege ved Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Arendal, Hans Julius Heimdal, til fvn.no.

Frist til over helgen

Kommunikasjonssjef i Norsk Luftambulanse AS, Marte Ramborg, forteller at de nå gjør alt de kan for at luftambulansene ikke skal settes på bakken.

- To inspektører fra Luftfartstilsynet har nå kommet til Norsk Luftambulanses tekniske base for å jobbe sammen med oss om de nødvendige utbedringene. Vi har nå tiden fram til mandag ettermiddag med å gjennomføre og dokumentere tiltakene, sier Ramborg.

Luftambulansen har i gjennomsnitt 20 oppdrag i døgnet på landsbasis for akutt syke og alvorlig skadde.

- Svært alvorlig

Både Heimdal og Ramborg ser svært alvorlig på saken, men håper at partene vil komme til enighet innen fristen.

Norsk Luftambulanse utfører luftambulansetjeneste på oppdrag for Helseforetakenes Nasjonale Luftambulansetjeneste ANS, og opererer på basene i Trondheim, Bergen, Førde, Stavanger, Arendal, Lørenskog, Ål og Dombås.

Luftambulansen som dekker Agder-fylkene har base på Sørlandet sykehus i Arendal, men også luftambulansen i Stavanger utfører oppdrag i landsdelen.