MANDAL: — Han mener han klarer å håndtere hundene sine og mener derfor at de ikke skal avlives, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal til NTB.

Mens politiet vurderer om hundene skal avlives eller ikke, er hundene plassert på en kennel i distriktet.

Etterlyser vitner

— Vi ønsker fortsatt å gjennomføre flere vitneavhør før vi tar stilling til hva som skal skje med hundene. Det etterlyses nå vitner som ikke har tilhørighet til noen av partene i saken, opplyser Gabrielsen.

Hvis politiet går inn for at hundene skal avlives, kan hundeeieren klage vedtaket inn for Politidirektoratet. Hvis hundeeieren ikke får medhold i direktoratet, kan han bringe saken inn for tingretten. Saken vil da gå som en sivil sak.

Den 23 år gamle hundeeieren er siktet for brudd på hundeloven og for legemsbeskadigelse eller -fornærmelse. Han erkjenner ikke straffskyld. To av hundene er en blanding av rottweiler og dobermann, mens den tredje er en fransk mastiff.

- Ikke nødvendigvis farlig

Presseansvarlig i Dyrebeskyttelsen, Linn Krogstad, opplyser at det ikke er noen automatikk i at hunder som biter, blir avlivet.

— I noen tilfeller biter en hund fordi den er redd, fordi den er syk eller har det vondt. Det er ikke nødvendigvis slik at en hund som biter en gang, er farlig, sier Krogstad til Fædrelandsvennen.

En fagkyndig som for eksempel en veterinær må vurdere om hundene er farlige.

— Dersom en hund har bitt eller vært aggressiv tidligere, vil det være grunn til avliving, sier Krogstad.

- Bør avgjøres raskt

Hun mener at hundeeiere må være realistisk i forhold til sin egen hund og se faresignalene.

— Dersom hunden opptrer aggressivt, må man passe ekstra godt på og forsikre seg om at hunden ikke kommer løs, mener Krogstad.

Hun kan fortelle at det varierer fra sak til sak hvor lang tid saksbehandlingen tar når en hundeeier motsetter seg avliving.

— Men man bør sørge for at dette blir avgjort raskest mulig med tanke på hundene. De er gjerne i et nytt miljø, med nye mennesker og nye rutiner, sier Linn Krogstad.