VELFORENINGENS FORSLAG: Den nye bebyggelsen er vist med grønne tak. Den rammer ikke naboene på baksiden av Fylkeshuset, samtidig som den er ryddig og åpen på fremsiden. ILLUSTRASJON: SIV.ARK. BJØRN EGERDAHL
ENTRAS FORSLAG: Slik var forslaget som det statlige eiendomsselskapet sendte på høring i sommer. Ny bebyggelse er markert med svak gulfarge. ILLUSTRASJON: RAMBØLL

Se Entras og velforeningens skisseforslag ved å bla videre på pilene over!

KRISTIANSAND: — Fantastisk, sjansen er ikke stor for at dette skulle skje. Det er en solskinnshistorie som viser at det nytter å stå på, være kreative og komme med positive innspill, uttaler Anne Mette Egerdahl, leder for Ferjefjellet og Heidens Vel.

Den statlige eiendomsgiganten Entra Eiendom utvikler kvartal 71 rundt Fylkeshuset med 12.400 kvadratmeter kontorer og 320 parkeringsplasser under bakken, helt nord i Kvadraturen.

Naboene uttrykte på forsommeren stor frustrasjon over at massive kontorbygg ville stjele ettermiddagssol. Dermed satte de seg til tegnebordet, og iverksatte en snuoperasjon som trolig savner sidestykke i byhistorien.

Mer lys, bedre lokaler

Den tunge bebyggelsen er nå plassert på forsiden av Fylkeshuset, i stedet for på baksiden, men ikke for nærme Tordenskjolds gate. Arkitekturen er blitt lamellformet, mer åpen og ryddig.

— Dette gir Entra lysere og bedre kontorlokaler, som er mer tilgjengelige for publikum, mener Anne Mette Egerdahl.

Til daglig jobber vellederen med byggesaker, mens mannen er sivilarkitekt. Nå er høringsrunden for reguleringsplanen over, og innspillet høster ros overalt. Velforeningen berømmer Entra for å snu på hælen.

børufsen

— Man skal aldri være blind for gode innspill. Selv om vårt forslag er godt, er dette enda bedre, erkjenner eiendomssjef Kjetil Børufsen fra Entra Eiendom region sørvest.- Forslaget strammer opp bildet mot Tordenskjolds gate. Det blir en ryddigere og bedre struktur, mer luft mellom bygningene og bedre innkjørsel. Dersom kontorlokalene fungerer bedre i praksis, og vi i tillegg imøtekommer naboene, er ingenting bedre enn det, legger eiendomssjefen til.

— Og dette får dere helt gratis...

— Hehe, man kan le litt av det. De skulle kommet til oss litt før så hadde vi kanskje betalt for oppdraget, svarer Børufsen.

500 nye arbeidsplasser

— Dette har vi gjort som privatpersoner, for å ta vare på våre interesser. Den massive veggen ville både trivselsmessig og økonomisk blitt ødeleggende for berørte beboere, kvitterer vellederen.

Flere elementer gjør naboforslaget mer spiselig: Siktlinjer fra Kvadraturens gater mot Baneheia bevares, og trafikkavviklingen blir smidigere.

Entra utvider kontormassen med 50 prosent, og tror antall arbeidsplasser øker fra dagens 700 til mellom 1200 og 1500 på sikt. De bereder grunnen for fylkessammenslåing.

— Vi ser for oss dette som et landsdelssenter for offentlig administrasjon og forvaltning. Blir det ett fylke, skal vi være forberedt, lover Kjetil Børufsen.

Entra har jobbet med utbyggingen siden 2007. I planene ligger også ny barnehage og et større grøntområde, de vil dessuten rive noen eldre bygninger og erstatte dem med 3000 kvadratmeter boliger.

- Vi er imponert

Tidligere i uka presenterte velforeningen sitt forslag under gruppemøtene til Høyre, KrF og Venstre.

lund

— Kjempespennende. Vi ga dem applaus for fremføringen og det gode forarbeidet de har gjort. Skal naboer noen gang få en hånd på rattet i forhold til utvikling av egne områder, har de fulgt boka. Vi er imponert, sier gruppeleder Hans Otto Lund (H).Den tidligere lederen av byutviklingsstyret har gjennom sine 13 år i politikken aldri opplevd at naboer så til de grader har påvirket utbygger til å endre på planene.

— Dette er veldig salgbart, ikke minst har de har klart å stykke opp den massive bebyggelsen ut mot Tordenskjolds gate, sier Lund, som legger til at gruppa først tar standpunkt når administrasjonen om kort tid fremmer det endelige reguleringsforslaget for byuviklingsstyret.