KRISTIANSAND: Gjennom to forskjellige saker i tingretten er to menn dømt for selve voldtekten og for medvirkning. En 20 år gammel asylsøker med spansk statsborgerskap, ble dømt som hovedmann til ubetinget fengsel i ti år. Inkludert i straffen er en annen overfallsvoldtekt i mai i år som han var alene om, og en voldtekt i en båt i Otra.

En tid etter denne dommen, ble en 19 år gammel asylsøker med marokkansk opprinnelse, dømt til fem års ubetinget fengsel for medvirkning til voldtekten i mai i fjor.

20-åringen har hele tiden nektet for å ha vært i Baneheia da voldtekten fant sted i mai i fjor. Først for få dager siden trakk han anken over skyldspørsmålet. I lagmannsretten fredag tilstod han voldtekten og beklaget gjentatte ganger overfor den fornærmede kvinnen det han hadde gjort.

Trakk kameraten inn

Det oppsiktsvekkende som skjedde i retten fredag var at 20-åringen trakk sin marokkanske kompis inn i saken med full tyngde, og fortalte at de begge hadde voldtatt jenta etter tur.

Det står i skarp kontrast til forklaringen fra 19-åringen, som torsdag fastholdt at han bare hadde vært tilskuer, og at det var et ran de skulle gjennomføre av kvinnen for å skaffe seg penger. Forklaringen om to overgripere stemmer ikke med fornærmedes oppfatning av hva som skjedde under overgrepet.

Så voldtekt på video

I detalj fortalte 20-åringen hvordan kompisen først hadde vist ham en video der tre menn voldtok en kvinne. Da de oppdaget den enslige kvinnen på vei opp Baneheiveien, hadde kompisen foreslått å voldta henne. Hun ble innhentet, bundet og båret inn i Baneheia der voldtekten ble gjennomført.

Befaring

Lagmannsretten var fredag formiddag på befaring i Baneheia. Da kom uoverensstemmelsene i forklaringene til de to frem med full tyngde. 20-åringen bare ristet på hodet da den tidligere kompisen fortalte hva som hadde skjedd.

Under befaringen viste også den tiltalte 20-åringen hvor han hadde gjennomført overfallsvoldtekten av en annen kvinne i Baneheia i mai i fjor.

I retten beklaget han sterkt overfor kvinnen som ble utsatt for overgrepet i mai i fjor. I retten torsdag sa kvinnen at tilståelsen bare kommer av hensyn til seg selv, og ikke i forhold til ofrene i saken. Det var også hennes reaksjon på beklagelsen fredag.

Retten fortsetter

Lagmannsretten fortsetter fredag bevisføringen i saken, som fortsetter utover i neste uke.

I retten skal det foretas straffeutmåling for 20-åringen som opprinnelig også anket over skyldspørsmålet, men som trakk anken over skyld, men ville ha fornyet vurdering av straffen han fikk på ti års fengsel. For 19-åringen er det full bevisføring om både skyld og straff.