KRISTIANSAND: — Vi har prøvd å følge opp dette tidligere, men det er så lite at de gangene vi har forsøkt, så er det dessverre lite utslag å melde om, sier Konserndirektør informasjon ved Agder Energi, Realf Ottesen, til fvn.no.

I går deltok 181 kommuner i Norge i markeringen av Earth Hour hvor innbyggerne blir oppfordret til å slukke lyset fra 20.30 til 21.30 av hensyn til klimaet. I Kristiansand ble dette i tillegg markert med en konsert med Tom Hugo og Bjarne fra Radiojam.

Se video fra konserten øverst i saken.

I tillegg deltar flere hundre norske bedrifter, deriblant Agder Energi.

— Vi synes det er en fin markering og har vært med på aksjonen i flere år, forteller han.

Ifølge Arild Hermstad i Framtiden i våre hender er hensiken med Earth Hour er å minne oss selv på hvor mye vi sløser med strømmen. Organisasjonen viser i en fersk rapport at norske husholdninger bruker nesten like mye strøm som hele i Afrika sør for Sahara til sammen.

Foto: NASA The visible Earth

Les også: Afrika har Earth Hour hele året Ifølge Ottesen har det manglende utslaget på deres måler en enkel forklaring:

— Lyset liten del av strømforbruk

— Det er rett og slett fordi lyset er en så liten del av det vi bruker.

Ifølge konserndirektøren går 60 prosent av strømforbruket i en husholdning til oppvarming, 20 prosent går til varmtvann, deretter går de resterende 20 prosentene til ulike formål.

Slik sparer du strøm

— Lyspærer er en liten del av det. Strømforbruket endrer seg ikke så mye på Earth Hour, sier Ottesen, som likevel synes Earth Hour har en symbolsk verdi.

- Så hvordan skal man spare og redusere strømbruket mest effektivt i dag?

— Når 60 prosent av strømforbruket går til oppvarming, så handler det om å ikke varme opp huset der det ikke er nødvendig. Det er en rekke hjelpemidler man har fått til å regulere og styre dette.

— Også er det det gamle trikset med sparedusj. Når det gjelder husholdningsmaskiner, så gjelder det å sørge for at man ikke kjører halvfull maskin og at man kjører på økonomiske programmer.

En del hadde samlet seg på torvet for å markere Earth Hour lørdag kveld. Foto: Jon Anders Skau Foto: Jon Anders Skau