KRISTIANSAND: — Sekretæren vår ringte i går og skulle bestille en oppkjøring, det var helt umulig å få til, sier fylkesleder i ATL-Agder Cristopher Refstie.

I følge han er det minimum 10 ukers ventetid på oppkjøring, hvis du har vært så heldig å få plass.

— Den lange ventetiden gjør det vanskelig for å oss å planlegge løpet til eleven. Det krever veldig god planlegging og gjennomføring fra både vår side og eleven sin side skal vi få det til uten lang ventetid, sier Refstie til fvn.no

Lange køer.

Dette er leder for trafikant Vest-Agder i Statens vegvesen enig i.

— Køen er lang og det er en problemstilling vi jobber kontinuerlig for å løse, ikke bare i Kristiansand, men i hele region sør. Vi har fokus på dette hele tiden og rapporterer på det, sier Våge.

Hun forteller at de har slitt med ressursmangel og sykefraværm noe som har gjort situasjonen vanskelig.

— Situasjonen i Kristiansand er at vi har ressursmangel. Vi holder på med tilsetting av ny sensor og sliter med andre årsaker som sykefravær og permisjon.

Får oppkjøring.

Men selv om køene er lange og det ikke er noen ledige oppkjøringstimer nå, er det bare midlertidig fullt.

— Vi tar fortsatt inn folk til prøver. Vi legger ut 10-11 uker fram i tid. Det vi har lagt ut er stort sett bestilt, sier Våge, som legger til at det kommer flere prøver fortløpende.

Cristopher Refstie forteller at hvor fort det går avhenger av om elevene har tatt teoriprøven eller ikke.

— Hvis elevene tar teoriprøven med engang de har lov, altså et halvt år før de fyller 18 år, blir det mye enklere for oss å planlegge og tilrettelegge kjøringen. Da har vi også mulighet til å få bestilt oppkjøring på forhånd, slik at de kan ta lappen når de fyller 18 år, sier Refstie.

Lengst kø på bilsertifikatet.

I Kristiansand er det klasse B som har lengst kø, selv om det også kan være en del ventetid på de andre klassene.

— Hovedproblemet er i utgangspunktet på klasse B. I Kristiansand er også tung bil et problem. Vi prøver så godt vi kan, men vi vurderer tiltak, sier Ellen Våge.

Dette er Refstie helt enig i.

— Det er lengst kø på klasse B. Her har vi som sagt opplevd at vi ikke får bestilt time. Samtidig kan det være et stort problem med oppkjøring på lastebil. Vi har måttet bestille timer i Arendal til folk, og da blir det fort et par tusen kroner dyrer, avslutter Refstie.

Tekst: Svein Rune Kjøllesdal