Krevde at bystyret erklærte klimakrise

Extinction Rebellion Sør krevde at bystyret skulle erklære klimakrise. De fikk gjennomslag. Men bare så vidt.

Publisert:

Aktivister fra Extinction Rebellion Sør hadde før bystyrets møte en markering der de krevde at de folkevalgte erklærte klimakrise. Foto: Jacob J. Buchard

  • Kjetil Reite

KRISTIANSAND: – Vi får ikke en mer alvorlig sak enn dette på vårt bord, sa Hildegunn Tønnessen Seip (MDG) i bystyret onsdag.

Før møtet demonstrerte Extinction Rebellion Sør utenfor Scandic Hotell Bystranda der bystyremøtet ble holdt. De hadde også levert inn et innbyggerinitiativ som bystyret måtte behandle.

Her var kravet:

  • Erklære klima- og økologisk krise nå.
  • Oppfordre regjeringen til å gjøre det samme.
  • Setter klimasammenbruddet og den økologiske krisen først på agendaen.

Folkevalgte i andre deler av landet og verden har behandlet lignende krav og erklært klimakrise. Nå gjør Kristiansand det samme, men med hårfin margin. 36 stemte for og 35 stemte mot de to første punktene.

Det siste ble vedtatt med en liten endring (40 - 31).

Skarpe fronter

Debatten viste tydelig at klimasaken splitter bystyret.

– Når det gjelder disse rebellene, synes jeg ikke organisasjoner som limer seg fast og saboterer samfunnsvirksomhet skal sette premiss for et folkevalgt organ. Av den grunn alene vil vi si nei, sa Stian Storbukås, gruppeleder i Frp.

Han mener også at slike saker dyrker en fryktkultur.

– Vi vil ikke tiltre fryktpropagandaen som denne saken promoterer, sa han.

Masseutryddelse

Fra den andre siden er blant andre MDG og SV helt enige i at man kan snakke om et klimasammenbrudd. I hvert fall en krise.

– Vi står overfor verdens sjette masseutryddelse, sa Elisabeth Udjus (MDG), som viste til at flere arter nå forsvinner.

– Og hvert år slår vi forrige års varmerekord og innen 2050 vil det bli så varmt i Afrika og Midtøsten at det ikke er mulig å bo der, sa Udjus.

Hun viste også til prognoser om havnivåstigning som følge av at breene på Grønnland og i Antarktisk smelter. De viser at store arealer ikke vil være beboelige.

– Og hvis ikke det er krise, så vet ikke jeg, sa Udjus.

Udjus brukte teorier fra klimapsykologer og forklarte motstanden med at det er vanlig menneskelig adferd å ikke ville ta alvoret innover seg i en slik sak.

– Dette bystyret kan velge å ikke følge dette instinktet, men anerkjenne at det er en klimakrise på gang og ha den øverst på dagsorden siden det haster med å gjøre noe

Ville moderere

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) mente forslaget måtte modereres og at man ikke skulle kalle situasjonen et sammenbrudd. Og fikk støtte av Trond Blattmann fra samme parti.

– Hvis vi setter sammenbrudd på dagsorden hvorfor sitter vi her? Da må vi finne et annet sted å være, sa han

Representanter fra Demokratene og Frp ble i møtet kritisert for å latterliggjøre saken og ikke ta barn og unges frykt på stort nok alvor.

Ole Iacob Prebensen (Dem) mente at det måtte være lov å stille spørsmål ved rapporten fra FNs klimapanel.

– De som sørger for at barn og unge sliter med dette er ikke de som stiller spørsmål ved den rapporten, sa han.

Frp foreslo å avvise saken, men det ble avvist med 48 mot 23 stemmer. Demokratene fremmet et forslag om at det ikke var noen grunn til å erklære lokal klima og økologisk krise. Dette ble også avvist (48 - 23).

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Kjetil Reite kjetil.reite@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.