Kommunelege har ventet på innstramming

Fredag var siste kveld med alkoholservering til kl 02.00. Kommunale kontrollører har lagt merke til at folk har større problemer med å holde avstand etter midnatt enn før.

Publisert: Publisert:

Jason Enderby, Helene Tveit og Paal Finstad bruker å gå hjem kl 23.00 og blir neppe spesielt berørt av de nye reglene. Også andre steder i byen merker bransjen at folk går tidligere hjemme. Til høyre: Runar Messel Thelle, ansatt ved The Old Irish Pub. Foto: Kjetil Reite

  • Kjetil Reite

KRISTIANSAND: – Dette går helt fint for oss. Vi kommer kl 20.00 og går kl 23.00. Det begynte vi med allerede i fjor sommer, sier Paal Finstad som vi møter på Old Irish Pub i Vestre Strandgate.

Fredag ettermiddag sendte Kristiansand kommune ut brev til alle utestedene i kommunene. Der står det at fra lørdag må alle stenge skjenkingen ved midnatt.

– Det betyr at alkoholen må være ryddet bort fra bordene kl 00.30. Man kan altså ikke kjøpe mye alkohol og sitte og drikke ut over natta, sier Torbjørn Urfjell, direktør for kultur og innbyggerdialog i Kristiansand kommune.

Les også

Slik skal sørlandsbedriftene løse koronahverdagen

Les også

Gjenåpner etter fem måneder: – Vi ville være ordentlig klare

Statlig pålegg

Det var regjeringen som fredag bestemte at utestedene skal stenge alkoholserveringen ved midnatt.

– Jeg har ventet på at de skulle gjøre det. Vi ser at det er i forbindelse med sammenkomster at det blir økt smittespredning. Så jeg hadde forventet at dette ville komme, sier Viggo Lütcherath, kommuneoverlege i Lindesnes.

Han tror tiltaket vil ha effekt.

– Det er etter alkoholinntak at de fleste vil streve med å overholde smittevernreglene og holde seg innen egen kohort.

I første omgang varer tiltaket ut august. Lütcherath tror det kommer til å bli stående så lenge smittetallene stiger.

Hanne Tønnesen og Solveig Linland jobber begge i helsevesenet og er glad for at det blir innstramminger i reglene. Foto: Kjetil Reite

Synes det er greit

Folk som Fædrelandsvennen snakket med i Kristiansand fredag kveld var ikke akkurat opprørt over de nye reglene.

– Vi synes det er helt greit. Vi jobber begge i helsevesenet og er utsatt for smitte, sier Solveig Linland som Fædrelandsvennen møter på Torvet.

– Det vil være større risiko for at folk fester hjemme. Men jeg håper at folk tar ansvar og bruker fornuft, sier Hanne Tønnesen.

Leder i Kvadraturforeningen, Heidi Sørvig, sier at hun har fått tilbakemeldinger om at folk går ut tidligere på kvelden enn det de gjorde før. I tillegg har mange utesteder restaurantdrift og er ikke rene puber.

– Det vil fortsatt være mulig å få til en god drift, og det er bedre med innstramming enn en total nedstengning, sier Sørvig.

Fredag var siste kveld med alkoholservering til kl 02.00. Det var mange mennesker i Kristiansand sentrum og kø foran enkelte utesteder. Her fra Fiskebrygga. Foto: Kjetil Reite

Et av de siste utestedene som åpnet etter krisen, var Håndverkeren.

«Vi kan ikke annet enn å stole på de som bestemmer reglene, og som er best skikket til å bedømme smittesituasjonen i landet.» skrev medier og daglig leder Erik Wikstøl på Facebook fredag.

Han er også innehaver av Harveys.

– Men de har uansett ikke åpent etter midnatt. Det er ikke forsvarlig å drive der så sent på natta uansett, sier Wikstøl som kan til tross for innstrammingen kan fortsette med både konserter og quiz.

– Men det er klart at det er kjedelig etter å ha brukt så mange uker på åpningen, sier Wikstøl.

Skjønner intensjonen

Ifølge Urfjell hadde ikke kommunen fått noen signaler om at det ble innstramming i skjenketidene. Det var heller ikke noe de spilte inn.

– Men vi skjønner intensjonen. Vi ser at det er når folk er beruset at de ikke klarer å holde avstand.

– Er det mange brudd på smittevernreglene etter midnatt?

– Vi har hatt problemer med at folk ikke klarer å holde avstand og at de hevder å være i samme husstand med personer man kan anta at de ikke er i husstand med. De to forholdene har vært gjennomgående. Men alvorlighetsgraden er større i et samfunn som har smitte enn i et samfunn der det ikke er smitte, sier Urfjell. Han kjenner ikke til tilfeller der smitte har blitt spredt på utesteder i Kristiansand i sommer.

Tidligere i sommer fikk seks utesteder skriftlige advarsler, men etter den tid har de ikke delt ut noen.

– Vi har hatt god dialog med utestedene og de har opptrådt seriøst, sier Urfjell.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Kjetil Reite kjetil.reite@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kristiansand
  2. Kristiansand kommune
  3. Viggo Lütcherath
  4. Torbjørn Urfjell
  5. Håndverkeren