KRISTIANSAND: — Det er tydelig at mange velgere ikke har bestemt seg ennå. De små partiene blir avgjørende i denne valgkampen, sier Mali Steiro Tronsmoen, stortingskandidat for Vest-Agder SV.

POLITIKK I GENERASJONER: Birte Simonsen står på stand for Miljøpartiet, mens barnebarnet Andreas landmark (16) er ungdomspolitiker for SV. - Jeg vil ikke at MDG skal ta igjen SV i Vest-Agder, slik at vi mister mandatet vårt på Stortinget, sier han. Foto: Torstein Øen

Hun har ikke gitt opp troen på at SV kan gjøre et godt valg, tross dårlige meningsmålinger den siste tiden.Tronsmoen står på stand i Markens gate lørdag formiddag sammen med flere engasjerte partifeller. Og det er ikke bare SV som står på stand. Alle de politiske partiene er representert, og står spredt fra Slottet til nedre torv. Sola skinner, og det er ingen ting å si på stemningen hos politikerne.

NYTT PARTI: De kristne står på stand i Markens i år, og vil gjerne være et nytt alternativ til kristne velgere. Foto: Torstein Øen

Vil ha kristne velgere

— Vi er jo så glade for å være ute blant folk, vet du. De aller fleste kommer bort for å ønske lykke til. Jeg tror faktisk ikke jeg har fått et eneste kritisk spørsmål i hele dag, ler Vennesla-ordfører, Torhild Bransdal (KrF).

Hun og partifellene deler ut ballonger til de forbipasserende, til stor lykke for barna.

Litt lengre ned i gata står et parti som har sitt første år på stand i Markens, De Kristne. Som KrF har de også en ambisjon om å kapre Sørlandets kristne velgere.

Norunn Hågan Walvick er førstekandidat i Vest-Agder for partiet. Hun forteller at mange er undrende når de ser et nytt flagg på stand i Markens.

BALLONGBLÅSER: Vennesla-ordfører, Torhild Bransdal, står på stand i Markens, og forteller om positive tilbakemeldinger fra forbipasserende. Foto: Torstein Øen

— Noen lurer på hva slags parti vi er, men det er faktisk oppsiktsvekkende mange som også har hørt om oss. Vårt slagord i valgkampen er "Partiet du savnet ved forrige valg". Vi ønsker å presentere et nytt alternativ til kristne velgere, og er tydeligere i verdispørsmål enn det KrF har vært, sier Walvick.

Hun håper på at De Kristne kan komme over sperregrensa, og peker på Miljøpartiet De Grønne som eksempel på et lite parti som er i vinden.

Miljøpartiet i medvind

På standen til Miljøpartiet De Grønne, er politikerne i ekstra godt humør. Nye meningsmålinger viser at de er mer populære enn noensinne, og lørdag presenterte Aftenposten en meningsmåling der MDG ligger på over 5 prosent. Hadde det vært valg i dag hadde de fått inn ni mandater på stortinget.

SAMLER PROGRAMMER: Trond Løscbrandt har ikke bestemt seg for hva han skal stemme, og samler inn partiprogrammer. Her i samtale med Høyres Hans Otto Lund. Foto: Torstein Øen

— Det er vi selvfølgelig veldig glade for, smiler Birte Simonsen.

Hun står på stand for partiet, og konstaterer at hun ville vært inne på Stortinget med dagens måling.

— Dette legger et press på de andre partiene for å tenke i miljøretninger. Vi har jo forventet en stigning, men 5.5 prosent var overraskende, sier en fornøyd Simonsen.

Viktig med stands

— Rose?

Jannike Arnesen er ungdomspolitiker for Arbeiderpartiet og er med på sin tredje valgkamp.

— Det går veldig greit å dele ut roser til folk, 99 prosent tar i mot. De som kommer bort til standen, vil gjerne ha tak i partiprogrammet vårt, forteller hun.

På Høyres stand er det også mange som vil ha partiprogram.

— Det er litt nytt av året at mange samler inn partiprogrammer, så det er nok mange som ikke har bestemt seg. I år kan valget gå begge veier, så å stå på stand er veldig viktig, sier Gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund.