— Dersom de hadde puttet ham i fengsel, så hadde det vært seigpining, sier mannens forsvarer Arild Holden.

Den 35 år gamle mannen er tidligere dømt til fire år og tre måneders fengsel etter å ha bli kjent skyldig i 29 seksuelle overgrep mot mindreårige da han var trener i IK Våg. Han er av sakkyndige gitt diagnosen pedofil. Metoden hans var å massere guttene i lysken, under påskudd av å skulle behandle dem for skader helt andre steder på kroppen.

Anmeldt etter løslatelse

De to nye forholdene 35-åringen var tiltalt for fant sted høsten 2008 og januar 2009. De ble ikke anmeldt før 35-åringen var ute av fengsel etter den første dommen.

— Min klient har rett til å få straffesaken mot seg avgjort innen rimelig tid. En slik sak kan ikke dras ut i årevis. Samfunnet har satset mye på å rehabilitere min klient. Det hadde vært meningsløst å putte han i fengsel halvannet år etter at han slapp ut, mener Holden.

Psykiater Einar Rognstad har hatt 47 samtaler med 35-åringen. I retten sa han at det ville være en katastrofe å sende mannen i fengsel igjen. 35-åringen er i dag etablert med jobb og leilighet et annet sted i landet. Han betaler også ned på erstatningen de 29 guttene ble tilkjent.

— Han har avsluttet og forstått det han har gjort. Jeg har snakket med over hundre overgripere, og kun tre-fire av dem er dømt på nytt, sa Rognstad da saken ble behandlet i Kristiansand tingrett.

Har fått en smekk

35-åringen motsatte seg straffeskyld i retten. Han forklarte at han rett og slett ikke husket sakene, men sa samtidig at han ikke hadde noen grunn til å tvile på de fornærmede. I følge forsvareren var han lettet over å slippe å måtte sone i fengsle igjen.

— Han har fått en smekk og vel så det, sier Holden.

Aktor Ingrid Thorsen la ned påstand om 90 dagers ubetinget fengsel da saken ble behandlet i Kristiansand tingrett 11. juni. I tillegg ble det fremsatt et krav om erstatning på 40.000 kroner til hver av de to guttene. Retten valgte altså i stedet å gi 35-åringen 90 dagers betinget fengsel og 30.000 kroner i erstatning til de to fornærmede.

— Denne dommen er ikke i tråd med vår påstand. Det er for tidlig å si noe om vi anker denne saken ennå, sier Thorsen.

Hun registrerer likevel at retten har trodd på de fornærmede i dommen.

— Vi er tilfredse med at retten har gitt oss medhold i skyldspørsmålet, sier politijuristen.

Katastrofe

Den tidligere fotballtreneren sa i retten at han regnet med å miste jobben dersom han ble gjeninnsatt til ny soning. Han psykiater var enda tydeligere og betegnet det som en personlig, sosial og økonomisk katastrofe dersom 35-åringen måtte i fengsel på nytt.

I formildende retning pekte retten på at saken har ligget lenger enn strengt tatt nødvendig før den kom for retten og at dette har vært en ekstra belastning for domfelte.