MARNARDAL: Det bekrefter hennes norske advokat Nils Grønås.

Han sier han håper hun kan være tilbake i Norge i månedsskiftet februar/mars neste år.

Grønås har sittet på denne nyheten i snart en måned etter at norske myndigheter fikk vedtaket fra myndighetene i Ecuador.

– Det har stanset noe opp hos i Kriminalomsorgsdirektoratet fordi de venter på å få dokumentene oversatt. Men jeg er lovet at dette skal skje denne uka, sier han.

Deretter vil saken bli sendt til riksadvokaten som skal vurdere om alt ligger til rette for en soningsoverføring.

Ingen hinder

– Slik jeg ser det, skal det nå ikke være noe til hinder for at hun overflyttes. I slike saker har det ofte vært et problem at straffelovgivningen mellom vårt land og det landet en nordmann skal overføres fra har vært ulik. Slik er det ikke her, strafferammen er omtrent lik, sier han.

Grønås opplyser at ecuadorianske myndigheter ikke har satt noen betingelser som straffelengde eller soningsforhold i forbindelse med overflyttingen.

Saken fortsetter under bildet

Nils Grønås i Kristiansand er Rita Grimestads norske advokat. Foto: Reidar Kollstad (arkiv)

Grønås sier at Rita Grimestad og hennes familie vet om den nye og svært positive utviklingen i saken.

– Det som er bekymringsfullt er hennes helse. Den er nå svært dårlig selv om hun får den helsehjelpen fengselsmyndighetene i Ecuador er i stand til å gi. Av den grunn haster det med å få henne overflyttet til Norge, sier han.

Jobbet hardt

Grønås forteller at det har vært flere som har jobbet aktivt for at overflyttingen nå faktisk skal skje.

Les også:

– Uten at jeg vil være konkret, har det vært spesielt en nordmann der borte som har jobbet hardt for dette. I tillegg har også hennes lokal advokat, Oswaldo Trujillo Santillan, jobbet iherdig, sier Grønås.

Norske myndigheter har i tillegg purret tre ganger for å få fortgang i saken.

Dypt takknemlig

Rita Grimestads søster, Berit Grimestad, sier hun er dypt takknemlig for den nye utviklingen i saken.

Saken fortsetter under bildet

Ritas søster og sønn, Berit Grimestad og Endre Ulstrup, avbildet i Ecuadors hovedstad Quito for to år siden. Nå er de glade for den nye utviklingen, men tør ikke juble før Rita er tilbake i Norge. Foto: Jarle R. Martinsen

– Men det har vært så mange skuffelser siden hun ble arrestert at jeg tror ikke på at hun kommer til Norge før hun faktisk er her, sier Berit Grimestad.

Hun sier hun snakket med Rita for to dager siden.

– Hun har det svært dårlig, både fysisk og psykisk. Jeg har bedt henne holde motet oppe og ta en dag av gangen, sier Berit Grimestad.

Selv om nyhetene om soningsoverføring er svær gode, går familien mot nok en tung jul.

– Spesielt vår mor synes det er uendelig tungt at Rita sitter nok en jul i fengsel, sier hun.

Ber om fortgang

Hun sier at hun ber inderlig om at norske myndigheter ikke bruker mer tid enn nødvendig på saken for å få fortgang i overflyttingen.

– Det viktige er å få henne hjem til Norge, selv om det blir til et norsk fengsel. Her vil hun få den helsehjelpen hun trenger og det er det viktigste, sier Berit Grimestad.

Også Ritas sønn, Endre Ulstrup, sier han er svært glad, men at heller ikke han våger å juble før flyet med hans mor lander på Kjevik.

– Jeg snakket med henne i forrige uke, og da var hun svært spent på utviklingen. Samtidig er hun sliten og veldig dårlig, sier Ulstrup.

Han sier at hennes situasjon er så vanskelig at hun har store problemer med å ta inn over seg at det fortsatt vil ta uker og måneder før hun får komme til Norge.

Ingen kan svare

Mandag formiddag er det ingen i Kriminalomsorgsdirektoratet som kan svare på henvendelser angående denne saken.