STEINRAS: Drønnet fra raset kunne høres i de nærmeste bygdene. Geir Helge Østerbø bor på Østerbø. Han tok dette bildet med drone. STEINRAS: Drønnet fra raset kunne høres i de nærmeste bygdene. Geir Helge Østerbø bor på Østerbø. Han tok dette bildet med drone. Foto: GEIR HELGE ØSTERBØ

Stort steinras på fylkesvei 92. Veien blir stengt i flere dager.

Et 50 meter bredt steinras er gått på fylkesvei 92 på sørsiden av Sognefjorden. Flere store steiner må sprenges bort.

– Det drønnet i huset og hele fjorden var full av steinstøv, forteller Jon Nesheim som bor like ved rasstedet.

Ifølge Vest politidistrikt på Twitter er det uklart om noen er tatt av raset. Strømmen er gått i området. Raset ble meldt klokken 07.40.

Fylkesvei 92 går sør for Sognefjorden. Rasstedet er mellom Hest og Førde, like vest for Bjordal.

Nødetatene er på stedet, men ingen får gå inn i raset før en geolog har vurdert rasfaren.

I 13-tiden var geolog Mari Åmellem Brøto oppe i helikopter og så på rasstedet.

– Skredet løsnet cirka 300 meter oppe i fjellsiden. Området ser nå greit ut, ingenting tyder på at det skal løsne mer stein, sier Brøto.

Tørt være kan være utløsende faktor

Politiet er i ferd med å avslutte sine undersøkelser i rasområdet, både til lands og til vanns. Skredområdet er sperret for alle andre. Brøto forteller at veldig mye stein er kommet ned i veien. Det er tildels svært store blokker, opp mot 40–50 kubikkmeter, som må sprenges bort i samarbeid med brannvesenet. I tillegg er noe av massene ustabile og et stykke av veien er borte.

– Det ligger mye skredmasser oppover i uren, så vi må være forsiktig når det skal ryddes, sier Brøto.

– Kan det tørre været ha vært en utløsende faktor?

– Ja, de siste årene har vi fått flere store steinskred i perioder med langvarig tørt vær. Det kan være grus og løsmasser i fjellet tørker ut og mister friksjon, sier Brøto.

– Er det grunn til økt bekymring for reisende langs bratte fjell?

– Nei, det går sjelden så store skred. Fra helikopteret kikket vi på resten av fjellsiden, ingenting der ser umiddelbart farlig ut.

Vegtrafikksentralen opplyser at veien vil bli stengt i mange dager. Mandag kommer byggeleder til plassen og gjør en vurdering, ifølge operatør Ronny Sleire.

Venter på klarsignal

- Raset er et sted mellom 50 og 100 meter bredt og cirka 500 meter langt. Per nå tyder ikke noe på at noen er tatt av raset, men innsatsstyrker på stedet vil undersøke området så snart det er trygt, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

RAS: Det 50 meter brede steinraset har gjort at strømmen er borte i området. Politiet melder at det foreløpig er uklart om noen er tatt av raset. Foto: 2211-TIPSER

– Skrekkslagne

Jon Nesheim driver campingplass på Hest, like utenfor rasstedet.

– Campingsgjestene er skrekkslagne, sier han.

Han forteller at det drønnet i huset da raset gikk.

– Det hørtes ut som et fly i lav høyde over huset. Inne i fjorden så det ut som det lå tett tåke. Det var ikke tåke, men støv fra raset.

Ikke tegn til folk

Politiet tok kontakt og ekteparet Lene Hovland Nesheim og Jon Nesheim tilbød seg å dra ut med båt for å se om noen kunne være tatt av det store steinraset.

– Vi så ikke tegn til folk eller biler, sier Nesheim og legger til at raset heldigvis gikk en søndag morgen. På hverdager er dette skoleveien til barn fra Førde som skal til skolen i Bjordal.

Nesheim sier steinblokkene har løsnet 250 meter oppe i den bratte, glatte fjellsiden på fjellet Hestkamben og dundret ned i fylkesveien.

OPPRYDNING: Bredden på steinraset er anslått til 50 meter. Foto: GEIR HELGE ØSTERBØ

Steinstøv og lukt

Fra båten kunne de se at fjorden var dekket av steinstøv.

– Lukten var helt spesiell, som etter en sprenging.

Det er ingen hus eller bygninger i området der raset har gått.

Like før klokken åtte forsvant strømmen. Den var tilbake ca klokken halv ett.