KRISTIANSAND: — Den usikkerheten som er skapt omkring Quart gjør at vi er usikre på om vi vil satse penger og ressurser på Quart neste år, sier kringkastingssjef John G. Bernander til Fædrelandsvennen.

I går deltok han på en konferanse om opplevelser på HiA i regi av blant andre Cultiva og Det Skandinaviske Triangel.

— Jeg er redd Sørlandet er i ferd med å skusle bort mulighetene for det fyrtårnet som er på alles lepper: Quartfestivalen, sa en bekymret Bernander.

Ikke gudegitt

Bernander advarer Sørlandet mot å lage to store musikkfestivaler på samme tid.

— Jeg håper ikke Sørlandet steller seg sånn at det får to konkurrerende musikkfestivaler på samme tid som gjensidig forringer kvaliteten til hverandre så begge dermed blir uinteressante for oss. Det ville vært forferdelig synd for landsdelen, ettersom NRK gir tilbake i N-te potens når vi er til stede på en festival, sier han.

— Selv om kringkastingssjefen er fra Sørlandet, har landsdelen ingen gudegitt rett til at NRK skal være til stede, sier Bernander.

— I nasjonal sammenheng betyr ikke helheten av de to planlagte festivalene sammenlagt noe, men hvor mye mindre attraktive hver av dem er i forhold til det som skjer andre steder, sier han.

NRK trenger lang planleggingstid for dekning av en stor musikkfestival der mer enn 60 NRK-ansatte er i sving. Å dekke en festival er langt mer komplisert for NRK i dag enn det var for få år siden.

— Det kan være at vi neste år satser bare på Øya-festivalen på rockens område og at vi bruker ressursene på andre kulturuttrykk andre steder i landet. Det vil bety mye for Sørlandet, som da vil få betydelig mindre medieoppmerksomhet, sier Bernander til Fædrelandsvennen.

Det er stor konkurranse blant landets festivaler om å få NRK-dekning. I fjor tilfredsstilte ikke Øya-festivalen NRKs krav, mens de i år har valgt å innfri samtlige NRK-krav for å få dekning.

Må ha snarlig avklaring

Kringkastingssjefen vil ikke gi Sørlandet noen råd om hvordan landsdelen bør håndtere den oppståtte konflikten.

— Men vi i NRK må ha trygghet og garantier snart for hva slags kvalitet de respektive festivalene representerer, samt for hvilke rettigheter det vil gi oss adgang til. Slik det er nå, er vi usikre på hvilken effekt konkurransen mellom de to samtidige festivalene vil få for kvaliteten på festivalene i forhold til andre festivaler omkring i landet. NRK vil gå der vi er trygge på at vi får best mulig resultater, sier Bernander.

— Vi har investert betydelige ressurser i å være med og bygge opp Quartfestivalen som merkevare og som rettighetsregime. Mye av det vi har lært bruker vi når vi dekker Øya-festivalen i år, sier Bernander.

Han advarer Sørlandet mot å gi slipp på den oppmerksomheten landsdelen vil miste om NRK uteblir på neste års quartfestival.

— Kampen om oppmerksomhet er knallhard, og betydningen av å bygge en merkevare som fungerer som et fyrtårn er ufattelig viktig. Men fyrtårnet kan være så sterkt det vil; hvis det ikke tas vare på, videreutvikles og forsterkes, så forsvinner det, sier Bernander.

— Jeg er redd summen av Hovefestivalen og Quartfestivalen blir dårligere enn det vi hadde. Utfordringen Sørlandet må jobbe med er å samle seg om de tilbudene landsdelen har, sier Bernander.

Og der spiller kvalitet en nøkkelrolle.

— Kvalitet er avgjørende for hvordan publikum, og følgelig NRK, vil bruke sin tid og sine penger, konkluderer Bernander.