For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

VENNESLA : — Dette er dypt deprimerende. Det er rett og slett slik at jeg kan kjenne det fysisk, sier ordfører Torhild Bransdal (KrF) i Vennesla.

I går la rådmannen fram sitt forslag til budsjett. Så å si alle investeringer stoppes, 23 årsverk fjernes og kommunale tjenester legges ned. Likevel får kommunen et underskudd på fem millioner kroner.

Da er det tungt å være ordfører.

— I går var kroppen tung som bly. Jeg blir rett og slett litt matt av dette, sier Bransdal.

Svik

Bransdals reaksjon kom nokså spontant etter at rådmann Birger Tellefsen og økonomisjef Olav Nilsen presenterte neste års budsjett.

— Dette er bare gjennomtrist, var det første hun sa til Fædrelandsvennen etter kommunestyret.

Hun opplever at kommunen hennes mister inntekter og får flere oppgaver, uten å få kompensasjon fra staten. Dermed blir det knapt mulig å utvikle Vennesla videre.

— Jeg skal ikke fraskrive meg noe ansvar, men dette blir veldig, veldig vanskelig å leve med, sier hun.

Bransdal må konstatere at både kommunestyre og administrasjon må bruke stadig mer tid på å finne ut hvor de skal ta neste kutt i kommuneøkonomien.

— Vi har 12.000 innbyggere å betjene. Nå føler jeg at jeg svikter innbyggerne mine, sier Bransdal.

Hun legger ikke skjul på at det er demotiverende å være lokalpolitiker for tiden.

— Du sitter og jobber livet av deg for å få endene til å møtes, og så må du gi slipp på det vesle du har. Det er trist, sier ordføreren.

I kommunestyresalen i går snakket politikerne om et lite motiverende og deprimerende budsjett.

— Lokaldemokratiet blir veldig, veldig tynnslitt. Jeg er heldig som er i lønnet arbeid som politiker. Men det er 26 andre politikere i kommunestyret som har vanlig arbeid i tillegg til å være politikere. De bruker av fritida og seg selv til å sitte og kutte. De får ikke mye energi av det, mener Bransdal.

Ut mot KrF

I tillegg til å være ordfører i Vennesla er Bransdal også leder av Knutepunkt Sørlandet og Kommunenes Sentralforbund i Agder. Men selv med innflytelse i KS og gode kontakter i regjeringspartiet, har heller ikke Bransdal klart å skaffe større overføringer fra staten til kommunene.

Nå er hun skuffet over KrF.

— Dette er en historie som har gjentatt seg over flere år, også under tidligere regjeringer. Men jeg hadde større forventninger til eget parti enn dette. Det har jeg sagt til dem, og det er jeg ikke redd for å si i media.

Tirsdag kommer arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten og miljøvernminister Knut Arild Hareide til Vennesla for å snakke om næringsutvikling. Da vil Torhild Bransdal fortelle hvordan det er å skulle utvikle Vennesla når kommunen ikke får nok økonomisk støtte fra staten.

— Jeg kommer til å snakke litt om hvordan det er å drive næringspolitikk med en tom verktøykasse. Alle redskapene er tatt fra oss. Snart forsvinner vel verktøykassa også, sier hun.

Sammenslåing?

Vennesla er ennå ikke kommet dit at de gir opp å drive kommunen selv og overlater det til staten.

— Nei, men den diskusjonen vil komme.

— Tvinges Vennesla over til Kristiansand nå?

— For meg blir det en avsporing å snakke om det i denne sammenheng. Jeg ser at kommuneøkonomien er bedre i Kristiansand, men det er flere drivkrefter enn økonomi i denne sammenheng. Som lokal tilhørighet og nærhet til dem som bestemmer, sier Bransdal.

Se reportasje fra TvSør. Bredbånd.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.