KRISTIANSAND: Den unge gutten benyttet anledningen en helg foreldrene var bortreist. Da foreldrene senere fikk den skyhøye regningen, kontaktet de Forbrukerrådet. Hos Forbrukerrådet har slike saker blitt blant de mest vanlige.— Dette er et enormt problem. I tillegg er det nokså ømfintlige saker. Det er mange som gruer seg for å si at barna deres ringer til sextelefoner, sier Ole Asbjørn Lie, regionleder for Forbrukerrådet i Agder.Etter at Forbrukerrådet engasjerte seg i saken, innså teleoperatøren at de ikke kunne kreve betaling fra foreldrene.- Men de kjempet lenge. De prøvde å få det til at dette var et foreldreansvar, sier Lie. Fristes

Klager fra foreldre som har opplevd at barna har ringt til sex-telefoner, har i perioder utgjort nesten 40 prosent av Forbrukerrådets klagesaker.Gjennom annonser i aviser og blader som Vi Menn og Dagbladet blir tenåringsgutter fristet til å ringe. I Vi Menn er det annonser med «Norges kåteste damer» og «Blondiner venter på kontakt». Dagbladet frister med «Norges største sextelefon». Felles for alle er at prisene står med svært liten skrift. En usensurert pratelinje markedsfører seg med at de kun koster en krone per minutt, mens oppstarten er på 99 kroner. Regningen kommer til den som eier telefonen det blir ringt fra.- De som ringer inn aner ofte ikke hvor mye det koster. Når regningen kommer, blir det et skikkelig sjokk, sier Lie.Det er ikke bare sextelefoner som koster. Også musikktelefoner og fotballtelefoner kan koste tusener. Men de aller fleste henvendelsene til Forbrukerrådet dreiet seg om sextelefoner.Det som blir sagt i andre enden når tenåringen ringer er ofte svært grovt.- Hadde det som ble sagt til barn på disse telefonene stått i et blad og blitt solgt, hadde de som solgte det blitt satt inn, sier Lie. - Ikke betal!

Det er den som eier telefonen det ringes fra som får regningen på flere tusen kroner. Men det er den som har ringt som skal betale.- Det blir akkurat som hvis noen bestiller pizza fra din telefon. Du må betale tellerskrittene, men det er ikke du som skal ha regninga på det som er bestilt, sier Lie.Og hvis den som har ringt sextelefonen er under 18 år, kan heller ikke han bli krevd betaling av.- Personer under 18 år har nemlig ikke anledning til å ta opp kredit, sier Lie.Han oppfordrer foreldre til å ta opp kampen med telesex-selskapene når kravene kommer. Og de har svært gode sjanser for å unngå å betale.- Disse selskapene er ofte tøffe i sine purringer og de truer med inkasso. Men det viser seg at hvis folk klager, så gir de seg ofte. Det er svært få saker som har kommet til forliksrådet, sier Lie.