KRISTIANSAND: — Jeg har ikke peiling på den konkursbegjæringen, jeg har bare hørt rykter, sier Anton M. Ringøen.

Fædrelandsvennen skrev torsdag at Ringøen AS var i en kraftig likviditetsskvis. Lørdag skrev Dagens Næringsliv (DN) at det er levert inn en konkursbegjæring fra Ringøens nest største kreditor, Prima Jæren, med et krav på ti millioner kroner.

  • Går Ringøen konkurs?

— Det kan jeg ikke svare på, sier Ringøen.

Ringøen vil ikke kommentere saken ytterligere, men henviser til sin advokat Helge Wigemyr. Over 90 arbeidsplasser står i fare.

— Vi får håpe ikke de ikke går konkurs. Det jobbes nå med mange ulike alternativer. Vi får avvente situasjonen nærmere, sier Wigemyr.

Han vil ikke gå inn på hva slags alternativer det er snakk om.

— Ringøen er en viktig bedrift med mange arbeidsplasser. Her er det mange som vil snu hver stein for å sikre videre drift. Jeg har stor tro på at det vil være virksomhet i Ringøen i fremtiden, sier Wigemyr.

Tett dialog

I DN sa Anbjørn Øglend i Prima Jæren, som er Ringøens nest største kreditor, at de var fullstendig ført bak lyset. Dette avviser Wigemyr helt.

— Det har vært en tett dialog, og de har kjent til situasjonen. De har vært godt informert, mener Wigemyr.

Han var senest i kontakt med Prima Jærens advokat før helgen.

Wigemyr forteller at det har vært en avtale med å nedbetale kreditten hos Prima Jæren.

— Men de krevde kontant betaling. Da bestemte styret i Ringøen at bedriften skulle betale alle sine kreditorer kontant for nye varer og tjenester, og det ble innført betalingsstans for eldre gjeld, sier Wigemyr.

Ifølge Wigemyr er dette en regel som brukes når en bedrift kommer i en situasjon der den kanskje ikke kan gjøre opp for seg. Dermed behandles alle kreditorene likt.

Store underskudd

-Vi skal ikke forfordele noen kreditorer. Dette er det vanskeligste tidspunktet i året, hvor det er gjort store innkjøp til å produsere julemat, og betalingen kommer ikke før siste halvdel av desember og på nyåret, forklarer Wigemyr.

Det har vært betydelige underskudd i Ringøen i år, og dette har gjort den økonomiske situasjonen ekstra vanskelig.

— Vi er overrasket over at de har begjært Ringøen konkurs, fordi vi mener det er i kreditorenes interesse å gjennomføre julesalget, sier Wigemyr.

Prima Jæren eies i hovedsak av Anbjørn Øglend.

— Summen er forfalt. Vi vil ha pengene våre, og derfor har vi levert konkursbegjæring. Når folk ikke ordner opp, blir vi ført bak lyset, sier Øglend.

Torstein Normann Koveland er tillitsvalgt i Ringøen.

— Dette er ingen grei situasjon. Det er triste greier. Jeg håper at vi får reddet så mange arbeidsplasser som mulig, sier tillitsvalgt i Ringøen, Torstein Normann Koveland.

Koveland forteller at de ansatte er svært utsikre, og ønsker seg ro rundt bedriften til situasjonen er avklart.