Det spiller ingen rolle hva slags medalje Start tar i serien. Laget er uansett gull verd. For en hel landsdels sjelsliv og identitet.

Jacob Lund, sponsorgeneralen i DnB Nor, investerer mangesifrede millionbeløp i idretten. Fordi det lønner seg. Han er forretningsmann, ikke velgjører.

Hår på brøstet

— Dessuten er jeg fra Jæren, og nesten like smålåten som sørlendingen. Jeg har mange gode - og noen dårlige - venner fra Sørlandet. En av dem er Kåre Valebrokk, sier Lund.

Uten å spesifisere til hvilken kategori TV2-sjefen henregnes. Men sist de møttes drakk de akevitt, så man kan jo ha sine mistanker.

  • Da siterte han Gabriel Scott. Den du vet om at sørlendingen sidder og tenker, men mest sidder. Det stemmer ikke nå, fire runder før serieslutt. Sørlendingen er jo ikke til å kjenne igjen!

— Hvordan da?

— Jeg merker en vesentlig økning av selvbevisstheten. Dere er blitt stoltere. Før var det jo bare måger, bølgeskvulp, nødder i sør og Julius Hougen. Nå har dere kommet ut av skapet, blitt rakere i ryggen. Tidligere prøvde sørlendingene å kamuflere hvor de kom fra, nå er de stolte og svære i kjeften.

— Alt dette fordi Start er øverst på tabellen?

— Ja, men ikke bare det. Andreas Torkildsen, skøyteren Grødum, Nila Håkedal hjelper også på selvtilliten. Gro Marit Istad Kristiansen også, selv om det er juks at hun er sørlending, hun er bare gift med en. Start og disse, pluss noen til, har gitt sørlendingen ny selvrespekt. Dere begynner å få hår på brøstet, nå! Men det var godt dere tapte for Brann, jeg har bodd i Bergen i 34 år.

Lund kjenner ikke sponsorkontraktene i Start i detalj. Hvis Netthandelen har tegnet en langsiktig avtale, har de skutt gullfuglen. Med dagens posisjon bør Start kunne skru opp prisene med femten til tjuefem prosent ved første korsvei, mener Lund.

— Får jubelen i sør økonomisk effekt på byen og landsdelen?

— Det er kanskje å dra det litt langt. Men idrettssuksess gjør folk glade, energiske og produktive, og det kan gi økonomiske implikasjoner. Suksess skaper energi, og det trenger sørlendingene, sier jærbuen Lund.

Snadder for Snadderkiosken

Sissel Bente Pettersen er medeier i Snadderkiosken og alltid på jobb før og etter hjemmekampene. Da er det kjempekjør i luka.

— Det er stor forskjell på hjemmekamper og bortekamper, målt både i stemning og omsetning. Det er gøy å servere supporterne. De kommer med flagg, fellesskap og forventninger. De er sammen om noe, jeg tror det handler om stolthet og fellesskap like mye som fotball. Folk har noe å snakke om. Jeg tror det er kjempeviktig at Start er der de skal være.

— Har seier eller tap noe å si for omsetningen?

— Nei, appetitten er den samme. Etter tap trøstespiser de i stillhet, før de rusler hjem. Etter seier tar de seg god tid og snakker masse med mat i munnen, ler Sissel Bente.

Les kommentarene fra fotballentusiastene Ingebrikt Steen-Jensen, Alex Scherpf m.m. og se alle de flotte bildene i Fædrelandsvennens papirutgave lørdag!