Det såkalte forventningsbarometeret og ferske tall for låneveksten gir et bilde av en norsk økonomi full av optimisme. Låneveksten er atskillig høyere enn makroøkonomene på forhånd hadde ventet, og den kvartalsvise målingen av våre forventninger til egen og landets økonomi viser også en oppgang, mens det var ventet en liten nedgang.

Tidligere i uka ble det lagt fram forbrukstall som viser en kjøpefest i godt driv.

– Norges Bank er nok noe bekymret, men er neppe overrasket verken av gjeldstall eller forbrukstall. Dette endrer nok ikke Norges Banks strategi, men gir styrket argumentasjon for en ny renteøkning som vi tror vil komme i november, sier makroøkonom Anette Einarsen i Nordea Markets til NTB.

Låner mye

På forhånd var det ventet at den allerede høye låneveksten ville holde seg omtrent uendret fra juni til juli på et vekstnivå på 10,6 prosent. Men tallene som Norges Bank offentliggjorde onsdag, viser en samlet årsvekst på 11,2 prosent.

Husholdningene økte fra en årsvekst på 12,1 prosent i juni til 12,3 prosent i juli. Det er den høyeste veksttakten som er registrert siden Norges Bank startet denne statistikken i 1989. Låneveksten for bedriftene økte fra en årsvekst på 8,2 prosent i juni til 9,5 prosent i juli. Noe av denne veksten skyldes trolig at bedrifter har konvertert sin utenlandsgjeld til innenlandske kilder, men et markant oppsving i næringslivets investeringer det siste året avspeiles også i tallene.

– Norges Bank er nok noe bekymret for den høye og tiltakende veksten i husholdningsgjelden. Kredittallene for juli vil neppe være avgjørende for rentebeslutningen 21. september, men støtter opp om behovet for å sette renten videre opp, mener seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Lyseblått

Verken renteoppgangen i juni, terroranslagene i London eller usikkerhet rundt høstens stortingsvalg demper nordmenns optimisme, viser forventningsbarometeret som gjennomføres av Sparebankforeningen, Økonomisk Rapport og TNS Gallup.

Troen på den norske økonomien har bare vært større én eneste gang siden målingene startet i 1992. Administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen mener barometeret gjenspeiler den gode situasjonen for norsk økonomi.

Som ved forrige måling er det to enkeltindikatorer som særlig bidrar til at husholdningene har høy optimisme. Det ene gjelder spørsmålet om hvordan landets økonomi har utviklet seg det siste året. Dessuten er det mange som mener at det nå er et gunstig tidspunkt å foreta større anskaffelser til hjemmet.

– Husholdningene har over lang tid hatt en lav rentebelastning, og de synes ikke å være engstelige for at dette skal endre seg dramatisk med det første. Dette synet er for øvrig helt i tråd med markedets forventninger om små renteøkninger framover, sier Hyttnes.