VENNESLA: — Jeg skjønner at folk som har masse penger inne i WGI blir frustrerte. Selv har jeg heldigvis ikke satset så mye, sier venndølen Arnstein Jeppestøl (42).

Det var en kamerat som anbefalte ham å bli med i WGI på nyåret i 2003. Jeppestøl har deltatt på to møter i regi av WGI i Vennesla. Han anslår at mellom 30 og 40 venndøler deltok på møtene, og tror de fleste av disse er i samme situasjon som ham i dag.

Jeppestøl satset på den dyreste startpakken til 6000 kroner og fikk noen aksjer med på kjøpet.

— I dag er aksjene mine verdt cirka 2000 kroner, sier 42-åringen.

Skuffet

Han har ikke prøvd å ta ut penger de to årene han har vært medlem. Dette fordi han har ventet på aksjeavkastningen. Nå ser det ut til at han kanskje må vente forgjeves. Både på pengene han satset og på en eventuell gevinst.

— Jeg hadde ikke blitt forundret hvis pengene jeg satset er tapt for alltid, sier Jeppestøl.

I kristiansandsområdet, og i Vennesla spesielt, er det mange som er i samme situasjon som Jeppestøl. Fædrelandsvennen snakket fredag kveld med flere som har penger inne i WGI-systemet. For det meste dreier beløpene seg om noen tusenlapper.

— Jeg er skuffet nå som det ser ut til at WGI bare var noe lureri. Jeg ble lovt noe helt annet da jeg ble med, sier venndøl Toralf Kåbuland (25).

Han satset cirka 7000 kroner i pyramideselskapet for noen år tilbake. Vedkommende som vervet ham sa at WGI hadde stort potensial.

— Jeg kommer ikke til å prøve noe liknende igjen. Man lærer av sine feil, konstaterer Kåbuland.

Stjeler litt fra mange

Kåbuland er ikke den eneste sørlendingen som nå er kritisk til WGI. Fædrelandsvennen har også vært i kontakt med flere som er svært kritiske til pyramideselskapet. Disse ønsker å være anonyme. En person opplyser han ble fortalt at pengene han satset helt sikkert ville gi avkastning. Slik gikk det ikke.

Arnstein Jeppestøl kjenner flere som har penger i WGI.

— Jeg har selv vervet fire-fem stykker og en kamerat av meg har satset penger. De har satset omtrent like mye som det jeg har, sier Jeppestøl og legger til:

— Hvis WGI viser seg å være lureri og flere tusen mennesker i Norge har tapt 5000-6000 kroner hver, blir dette mye penger til sammen. De ansvarlige kan med andre ord stikke av med mye penger ved å stjele litt fra mange.

Jeppestøl er for øvrig kritisk til hvordan de norske myndighetene har håndtert hele WGI-problematikken.

Var klar over risikoen

— Myndighetene har vist en avventende holdning til WGI. Signalene har vært uklare. Hvis de hadde erklært selskapet som ulovlig fra begynnelsen av, ville vi ikke ha hatt den situasjonen som er nå. Nei, myndighetene har vært litt trege i denne saken, sier venndølen.

Jeppestøl var klar over risikoen han løp da han satset penger i WGI.

— Vi ble rådet til å ikke satse mer penger enn vi hadde råd til å tape. Hvis jeg hadde trodd at selskapet var bombesikkert hadde jeg selvsagt satset mer penger, sier Jeppestøl som nå avventer situasjonen i WGI.

— Jeg tenker ikke at dette er svindel ennå. Nå tar jeg det med ro og ser hva som skjer framover, avslutter han.