KRISTIANSAND: — Målet er regjering. Og dette landsmøtet blir viktig fordi det er første gang vi forhåpentligvis fatter et vedtak om regjeringssamarbeid mot venstre, sier Åslaug Haga til Fædrelandsvennen.

I dag starter partiets landsmøte på Quality Hotell i Sørlandsparken, og regjeringsspørsmålet vil trolig dominere.

Sps nøkkelrolle her har da også ført til rekordinteresse for landsmøte fra aviser, radio og fjernsyn. 60 journalister skal dekke møtet. Det er dobbelt så mange som forrige landsmøte for to år siden.

Politisk u-sving

Sp har tradisjonelt profilert seg som et borgerlig parti og deltok i Willoch-regjeringen med Høyre og KrF på 1980-tallet og i Syse-regjeringen i 1989-90. I 1997 ble det sentrumsregjering med KrF og Venstre, mens partiet nå altså sikter mot venstrefløyen.

— Jeg legger ikke skjul på at jeg gjerne skulle hatt med KrF for å styrke sentrumsprofilen. Men de har altså valgt å samarbeide mot høyre, sier Haga.

— Men er Sps konservative grunnfjell, blant annet her på Sørlandet, rede for samarbeid mot venstre?

— Vi er mange som har gått gjennom en prosess her. Og det som har gjort dette mulig er den politikk som føres av det nyliberale og urbane Høyre. Ellers hadde et sentrum/venstre-samarbeid ikke vært mulig.

— Hvor store må dere bli for å gå inn i en slik regjering?

— Du får ikke noen klar grense fra meg. Men det er klart vi må ha vind i ryggen.

Mer til velferd

Haga ønsker ikke å forskuttere hva landsmøtet bestemmer, men antyder at en resolusjon vil peke ut følgende hovedområder som Sp vil kjempe for i en eventuell rød-grønn regjering:

En mer aktiv næringspolitikk

Mer penger til skole, helse og omsorg

Sterkere satsing på idrett, frivillighet og kultur.

Men hun peker bare på ett ultimativt krav for Sps regjeringsdeltakelse.

— Det er EU-saken. Vi går ikke inn i en regjering som sender søknad om medlemskap.

Hun frykter ikke at Ap og Stoltenberg vil sette EU-saken på dagsorden for å bli kvitt to brysomme regjeringspartnere og heller styre alene i en mindretallsregjering.

— Jeg opplever at Jens er genuint interessert i en flertallsregjering. Men det er nok en erkjennelse som har kommet over tid. For Ap har tross alt aldri tidligere villet dele regjeringsmakt med andre partier.

Samtidig advarer Haga mot å ta en valgseier for de tre partiene på forskudd.

— Jeg sier til alle våre tillitsvalgte så ofte jeg kan at vi ikke kan ta noe for gitt. Seks måneder er fryktelig lang tid i politikken.

I formiddag holder Sp-lederen sin hovedtale til de vel 200 utsendingene fra hele landet. I går ettermiddag ville hun ikke si hva hun kommer til å legge hovedvekten på, men røpet at talen har blitt flikket på helt frem til det siste.

— Jeg begynte på den for to-tre uker siden, men det er først i timene før jeg går på talerstolen at jeg er helt sikker på hva jeg skal si.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no