KRISTIANSAND: Jan Holter Andersen er en av dem som stoler på at Havnevesenet heller ikke i år gjør alvor av å fjerne båter som passerer St. Hans i opplag.

— Jeg har akkurat kommet hjem etter en reise, og begynte med båtstellet i dag, sier Holter-Andersen, litt svett og stresset.

Ikke av frykt, men av ønske om å få båttur torsdag, på selveste båtkvelden over alle båtkvelder, St. Hans.

Holter-Andersen har opplagsplass i Auglandsbukta, hvor han og rundt 25 andre båteiere ennå ikke har fått båten på sjøen.

En tur rundt til de største båthavnene i Kristiansand, vitner om at enkelte båteiere har tatt seg særdeles god tid med pussen i år.

Ingen fjernet til nå

Er ikke båtene sjøsatt innen 23. juni, har Havnevesenet annonsert at de vil bli fjernet av Falck og fraktet til en lagringsplass på Dalane. Men de lover å vente til over helgen før de fjerner noen.

Driftsingeniør i Havnevesenet, Tore Dalevoll, er en tålmodig mann, som fortsatt har tro på at sinkene skal greie å få ting i orden innen fristen.

— Vi har aldri kjørt noen vekk, nei. Men jeg innrømmer at det i år er uvanlig mange båter som fremdeles står på land. Likevel tror jeg det kommer til å skje mye akkurat de siste dagene nå, og at båtene til slutt vil komme på sjøen, sier han.

Siden den 23. juni kommer på en torsdag i år, gir Havnevesenet også båteierne lov til å ta helgen i bruk.

— Har det i det hele tatt noen effekt å operere med slike frister, hvis det aldri blir gjort alvor av trusler om fjerning av båter?

Vi krever alltid en skriftlig søknad og en god begrunnelse fra båteiere som skal ha båten på land lengre, og de må selvfølgelig betale en ekstra månedsavgift og eventuelle kostnader ved flytting av båten, sier Dalevoll.

Han har store problemer med å forstå båteiere som lar dyre og fine båter stå på land til langt ut i juni, og kun benytter seg av dem i en til to måneder.

Skylder på dårlig vær

Knut Erling Pedersen har også vært sent ute med båtstellet i år, og var ikke klar for å sjøsette sin 26 fots Biam 800 før i går. Etter 20 år med båt på opplagsplass på Kuholmen, vet han hva han snakker om. Han synes det er mange båter på land i år.

Pedersen mener det kalde og dårlige været må ta mye av skylda for det.

— Jeg har pusset innimellom når det har vært fint vær. Å ha plastbåt handler i grunnen mest om tid og varme, sier han.

Hektiske dager i vente

Per Allan Classon er transportør på Kuholmen, og ser fram til et par særdeles hektiske dager på jobb.

— Ja, det er det uvanlig

mye i år. Vanligvis pleier det å ligge 15-20 stykker her på denne tida, forteller Classon. Nå står han mellom 50-60. — Er det mulig å få alle disse båtene på sjøen før 23. juni?

— Skal fristen overholdes i år, betyr det ca. 20 båter per dag de siste to dagene, og regner man en halv time på hver båt, blir det i hvert fall nok å gjøre fremover, sier han.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no