FLEKKEFJORD: – Pasientene bør gi klar beskjed om at dette er en elendig ordning som må bort. Mildt sagt er monopolsituasjonen svært uheldig. Pasienter er en gruppe mennesker som er svært sårbare og har ofte stort behov for å snakke med familie og venner mens de er syke. Det får de nå ikke anledning til. Dessuten går monopolsituasjonen ut over uskyldige tredjeparter. Det er svært betenkelig, sier Lie.

Ved sykehuset i Flekkefjord har leverandøren IKT-tjenester AS sikret seg tele-monopol. Det hindrer sykehuset i å tillate pasienter å bruke egen mobiltelefon på avdelingene, skriver rådgiver Jon Sverre Berg ved driftsenheten til Sørlandet sykehus i et notat. Pasientene må benytte fastmonterte telefoner på sykehuset, mens pårørende og ansatte fritt kan bruke mobiltelefonene sine.

– Sykehusets primæroppgave er å få folk friske så fort som mulig. Ved å ha en ordning som dette så er de jo slett ikke med på det, understreker Lie.

I alle år har det vært strenge regler for bruk av mobiltelefon på norske sykehus av sikkerhetshensyn. Begrunnelsen har vært at teknisk utstyr påvirkes av stråling fra mobiltelefonen. Nyere undersøkelser påviser liten eller ingen påvirkning fra mobiltelefoner dersom mobilen er lengre enn en meter fra utstyret. Derfor synes Lie mobilforbudet blir ekstra betenkelig.

– Når argumentet om mobilstøy på medisinsk utstyr nå er borte, bør sykehuset i Flekkefjord reforhandle avtalen som sikrer IKT-selskapet monopol. Bruk av mobiltelefon kan være en stor fordel for pasienter. Da kan man slå av mobilen dersom man ikke ønsker telefoner, og ha den på dersom man vil snakke. Dessuten kan man sende tekstmeldinger uten å plage medpasienter, sier Lie.