KRISTIANSAND: — Nå er det virkelig sydlandsk stemning i byen. Dette er bare helt topp, og med slike festivaler starter sommeren, mener Håkon Marius Vatten Rui (13), Eli Marit Vatten Rui og Helge Rui som koste seg med spareribs på årets Smakfestival.Ja, og det var virkelig en sydende stemning på Torvet i går da Gym2002, Sørlandscup for kokker og Smakfestivalen invaderte både Øvre og Nedre Torv. Og ikke nok med at det var rigget til med stor oppvisningsarena og tribuneanlegg, også restauranter hadde skutt seg opp gjennom brosteinene.Ved småbordene var det livlig og det var ingen tvil om at folk storkoste seg, til tross for noen små regnskyll. Ved å vandre fra bod til bod kan du smake på alt fra spekemat, til fiskesuppe til indiske og amerikanske retter. Og du kan slappe av med leskende drikker. Utvilsomt så handler festivalen om å få utvidet vår gastronomiske horisont en smule. Kokkenes Mesterlaug sørget for at alle som ønsket det fikk servert rykende fersk kyllingwok, for i den digre wok-en kunne de omtrent lage mat til hele Kristiansands befolkning. Og svært mange lot seg lokke av den gode lukten både herfra og fra de mange bodene.- Målet er å sette fokus på mat og matkultur. Et godt og spennende måltid er miljøskapende, mener prosjektleder for SMAK, Marit Sæther, som totalt har sørget for at 20 restauranter, puber og barer er representert på Torvet. Totalt er 35 aktører invitert. Kokkecup

Stort var det også da kokker fra Sørlandet skulle lage spennende retter av blant annet laks og kalv. Publikum menget seg foran juryen, som var dypt konsentrert da de smakte seg rett etter rett - alle svært delikat dandert. Konsentrert var også Siri Nybø da hun stelte i stand laksekake til en lekker forrett.- Det er veldig artig å stå lage mat på kjøkken i friluft og med mange tilskuere. Men det er også spennende, sier Nybø.Hvem som går av med seieren under denne sørlandscupen for kokker blir ikke klart før under lørdagens finale, og da er det makrell, rabarbra, jordbær og asparges som skal brukes til å lage spennende sørlandsretter. I går var det kun semifinale. Tidenes turnfest

I tillegg til alt det deilige for ganen, sørget turnere fra 11 nasjoner for en eksotisk turnfest - Gymfestivalen 2002 ble også åpnet på Torvet i går. Først gikk de og kokkene i en langstrakt parade gjennom Markens, deretter var det ordfører Bjørg Wallevik som fikk æren av den offisielle åpningen for både Smaksfestivalen, Gymfestivalen og Sørlandscupen for kokker. Hun ønsket varmt velkommen til folkehavet som var samlet på Torvet. - Velkommen til Kristiansand, og velkommen til en tresidig festival. La oss ha det gøy sammen, sa ordføreren, og deretter var det klart for en over totimers turnshow med masse glede og spennende øvelser.Og turnfesten varer hele helgen.- Det avsluttest med gymgalla søndag. Jeg lover oppvisninger av det sjeldne. Både norske og internasjonale tropper vil krydre showet, sier Guy Jung, daglig leder i Kristiansand Turnforening og medansvarlig under stevnet.Det er altså bare å sette av helgen - og gjør som ordfører Bjørg Wallevik oppfordret til: Ha det gøy!