KRISTIANSAND: — For barnet er situasjonen ikke alvorlig. Ungen har ingen symptomer på sykdom. Hadde vi ikke testet barnet, hadde vi ikke visst at det var smittet, sier Pål Friis, klinikksjef i medisin på Sørlandet sykehus.

Den nyfødte er første barn som er smittet i den omfattende salmonella-epidemien på sykehuset. Hittil er 57 personer smittet.

Men hvis den fortidligfødte hadde utviklet sykdommen, kunne det vært ille.

— Fortidligfødte er generelt svake og er dermed ekstra utsatt for uttørring. Dette er en gruppe som er mer utsatt for diarésykdommer i det hele tatt, sier Friis.

Isolat

Nå er barnet overført til kontaktsmitteisolat på vanlig barnepost.

— Den nyfødte har ikke fått mat fra kjøkkenet, og må følgelig være smittet av sin mor eller av personalet. Men vi har testet alle de ansatte på nyfødtposten og vet at vi ikke har noen bærere blant dem, sier Friis.

Han utelukker ikke at smitten som spedbarnet er utsatt for har sin opprinnelse fra sykehuskjøkkenet.

I løpet av lørdag får han beskjed om hvorvidt moren til spedbarnet også har salmonellasmitte.

— Men uansett er dette vårt ansvar. Dette viser at våre rutiner har sviktet, først på kjøkkenet og deretter her på barneavdelingen. Det eneste som stopper salmonellasmitte er god håndhygiene. Det er vårt ansvar å instruere barnets mor i dette, sier Friis.

Han utelukker at flere barn skal få smitten, ettersom ungen er lagt på isolat og salmonella smitter gjennom mattinntak.

Ikke salmonella-fritt

Friis regner det også som lite sannsynlig at spedbarnet skal utvikle symptomer på sykdommen.

— Siden det er gått så lang tid, er det lite trolig at ungen vil bli syk, sier han.

Friis tror ikke det blir mulig å få sykehuset fritt for salmonella.

— Det vil alltid være bærere av salmonella til enhver tid. Og det vil være mange bærere av både salmonella og andre bakterier som ikke vet om det fordi de ikke blir syke. Derfor er god håndhygiene så viktig. Nå screener vi alt personale som jobber med spesielt sårbare pasientgrupper så vi kan skjerme dem, sier Friis.

Trenger 100 millioner

— Aktualiserer salmonella-epidemien behovet for å bygge ny infeksjonspost?

— Salmonella hadde vi fått uansett om vi hadde hatt ny infeksjonspost. Men dette viser at smitte kan ta veien inn i norske sykehus. Tidligere i år hadde vi et alvorlig utbrudd av motstandsdyktige enterokokker. Dette peker på viktigheten av å være opprustet på infeksjonsmedisin, sier Friis.

Sørlandet sykehus trenger ca. 100 millioner kroner til ny infeksjonspost med 19 senger. Foreløpig har ikke Helse Sør satt av penger til formålet.

Se reportasje fra TvSør.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player .