Kristiansand: Årsaken til at det er registrert mindre skader på fisk og enkelte dyrearter er at det over tid har falt mindre sur nedbør over landsdelen.

Siden 1980 har de samlede utslippene i Europa gått ned med over 60 prosent. I Norge har svovelkonsentrasjonen i ferskvann i samme periode avtatt med mellom 40 og 70 prosent. Dette har bedret vannkjemien og gitt mindre giftig aluminium for fisken.

Også utslipp av nitrogen kan bidra til forsuring. De samlede nitrogenutslipp er siden 1990 redusert med rundt 25 prosent.

Beregninger som er gjort for Statens forurensingstilsyn og Direktoratet for naturforvaltning, viser at selv de tidligere sterkt forsurede innsjøene i fjellområdene i Sør-Norge igjen vil kunne få god nok vannkvalitet til at fisk kan overleve der.

En ny undersøkelse fra Norsk institutt for naturforskning og Norsk institutt for vannforskning viser at ørreten er mer følsom for surt vann enn tidligere antatt. Dette betyr at det vil ta lengre tid før fisken kommer tilbake og at en rekke innsjøer på Sørlandet kanskje vil forbli fisketomme for all fremtid.

I Norge er skadene på fisk og enkelte dyrearter grunnet sur nedbør klart størst i Aust— og Vest-Agder, men også i Rogaland og Telemark er ferskvannfisken hardt rammet. Så langt har forsuringen av norske vassdrag tatt livet av 9600 fiskebestander og ført til betydelig skade på ytterligere 5400 bestander.

Forsuringsskader på bunndyr og små krepsdyr er fortsatt alvorlig på Sørlandet.

torbjorn.witzoe@fedrelandsvennen.no