GRIMSTAD: Norske skolebarn blir feitere. De er feilernærte og inaktive. Det bekymrer Ingrid Espelid Hovig.I går besøkte hun Aust-Agder for å fortelle skoleansatte hvor viktig matpakke og skolemat er. Dronningen av Fjernsynskjøkkenet og persillekvastens uredde lansedrager er fulltidsansatt ambassadør for Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet.— De voksnes ansvar

— Foreldre bør ikke fortelle ungene sine at de skal smøre matpakken selv. Mor eller far kan gjøre det. Det er de voksnes ansvar at barna har næringsrik matpakke med seg. Det er mye viktigere enn å krangle om hvem som skal smøre den, fortalte Espelid Hovig et tredvetalls skoleansatte i Grimstad i går.Matambassadøren var også opptatt av den sosiale rammen rundt måltidet.- Tre av fire elever i barneskolene i Aust-Agder får mindre enn tyve minutter på seg til å spise maten sin. På ungdomstrinnet gjelder dette mer enn halvparten av elevene. Dette er for lite tid. Skolen må gi elevene tid til å spise matpakken, og de sosiale rammene rundt må være så bra som mulig. Ha en liten brikke eller duk på bordet, og kanskje et lys nå om vinteren, mente Fjernsynskjøkken-Ingrid, som omtalte matpakken som formiddagens beste venn.Urolige og trøtte

— Sultne skolebarn blir urolige, trøtte og ukonsentrerte. Dessuten er skolemåltidet viktig for å forebygge spiseforstyrrelser. Gjennom skolemat kan ungene lære at det er hyggelig, normalt og helt OK å spise, understreker Ingrid Espelid Hovig.- Hvor sunn må matpakken være?- Brødet skal være grovt og godt, helst ferskt. Sunt pålegg er bra, men det aller viktigste er at barna spiser på skolen, så dersom valget står mellom å velge et søtt pålegg eller å risikere at matpakken ikke blir spist, så er en «usunn» matpakke bedre enn ingen matpakke. Men gjør matpakken fristende. Pynt med litt frukt og grønt.- En persillekvast?- He, he, he - ja gjerne en persillekvast, men like gjerne paprika eller noe annet godt. Når jeg sverget til persillekvasten i så mange år, var det fordi råvareutvalget var et helt annet på 60- og 70-tallet enn det er i dag. Men persille er sunt, den har en fin farge, kommer det lattermildt fra 75-åringen.Ingrid Espelid Hovig:

Født på Askøy utenfor Bergen i 1925Utdannet husstellærerinne fra Statens Hustellærerskole på Stabæk i 1950.Jobbet som bakerlærerinne på Riisby Husmorskole i to år.Begynte på Opplysningskontoret for Fisk i 1952.Hadde sin første TV-opptreden i 1956. Frilanser fra 1960-64.Fast ansatt i Fjernsynskjøkkenet fra 1964. Lagde over 700 programmer. Det siste i 1996.Er ansatt som matambassadør på heltid i Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet.