LINDESNES: — Ja, vi snakker om minst 100.000 kroner hver dag ved en stans. Og stanser arbeidet opp på en slik måte at vi ikke kan få brukt våre folk og maskiner andre steder, vil beløpet bli mye høyere, sier driftssjef i Repstad Anlegg, Arne Hallandvik.

NEKTER.

Mens alle de andre 35 grunneierne som berøres av kanalen har inngått avtaler med kommunen, står familien Vollen beinhardt på at de ikke vil ha kanalen gjennom sin eiendom - i alle fall ikke slik kommunen vil. Kommunen får heller ikke lov til å rive den totalt falleferdige bua på eiendommen.

Denne bua står nå midt i traseen mens anleggsmaskinene nærmer seg fra begge ender. Om lag 20 meter unna på begge sider er arbeidet nå kommet.

— Det er vanskelig å tenke seg annet enn at det nå handler om trenering fra advokatenes og familiens side. Jeg forsvarer imidlertid deres full rett i å bruke de ankemulighetene som gjelder, sier ordfører Ivar Lindal.

Saken er denne: I sommer bestemte kommunen seg for å ekspropriere eiendommen etter at forhandlinger med familien havarerte. Familien anket til Fylkesmannen, som avslo anken. Eksproprieringen skal etter hvert behandles i retten.

ANKET VIDERE.

Kommunen har så bedt om såkalt forhåndstiltredelse, altså å få bygge kanal på Vollen-eiendommen før saken skal til retten. Dette har Fylkesmannen sagt ja til, noe familien har anket til kommunaldepartementet.

Kommunen fikk et brev fra advokaten om at familien ikke kom til å gå videre med saken om Fylkesmannen avslo anken, men nå har de åpenbart ombestemt seg.

— Jeg synes dette er uredelig, selv om de er i sin fulle rett når de anker, sier Lindal.

Repstad Anlegg som graver ut kanalen har meddelt at ved nyttårsskiftet vil arbeidet stanse opp hvis de ikke får grave på eiendommen. I så fall vil det koste kommunen svært dyrt.

— Nå tror jeg jo dette vil gå bra. Jeg har presset på departementet. Vi er lovet et svar før nyttår, sier Lindal.

Han mener kommunen ikke har kunnet handle annerledes hva angår familien Vollen. - Vi har gitt dem en rekke tilbud, blant annet å flytte bua eller bygge helt ny. Alt er avslått, sier Lindal.

KUNNE IKKE VENTE.

Lindal mener også at kommunen ikke kunne vente på en avklaring med Vollen før kanalen i det hele tatt ble startet opp.

— Vi har avtaler med 35 av 36 grunneiere. Jeg er overbevist om at også det siste hinderet vil bli passert, sier ordføreren.

FAKTA

Spangereidkanalen går gjennom Spangereid sentrum, fra Båly i sør og inn i Lehnefjorden i nord. Den blir på 930 meter.

Bredden i kanalen vil variere fra 12 til 20 meter. Dybden er to meter.

Kanalen skal etter planen stå ferdig 25. juni 2007 og vil koste 37,4 mill. kr.