KRISTIANSAND: Mannen ble pågrepet av politiet en snau time etter at det brutale overfallet skjedde. Han var da iført bare en t-skjorte, og hadde gjemt seg ved en parkeringsplass på Fiskåtangen, et par steinkast fra stedet han forsøkte å voldta den 44 år gamle kvinnen.

— Det var en dramatisk episode, hvor det ble brukt betydelig med makt mot fornærmede. Helt uten foranledning ble hun angrepet på åpen gate, sier aktor, statsadvokat Jostein Johannessen, til fvn.no.

Han fikk forrige uke medhold i Kristiansand tingrett om at mannen måtte dømmes til fem års forvaring, med en minstetid på tre år.

— Jeg fikk fullt medhold i tingretten. Det er jeg tilfreds med. Etter min mening er det en riktig dom, sier Johannessen.

Naken nedentil

Voldtektsforsøket skjedde da kvinnen kom syklende på Vågsbygdveien i retning Kristiansand. Ved toppen av Myrbakken hoppet mannen frem og rev henne av sykkelen. Han var da helt naken nedentil. Resten av klærne hadde han lagt fra seg i kanten av sykkelstien.

I nesten et kvarter kjempet kvinnen intenst for å slippe unna, men ble lagt i bakken flere ganger. Mannen puttet store deler av hånden i munnen hennes for å få henne til å slutte å skrike, samtidig som han stakk fingrene inn i øyet hennes.

Kvinnen har forklart i retten at mannen tok henne i skrittet, før han la seg oppå henne mens hun lå på magen. 23-åringen forsøkte å få henne over på ryggen, men klarte det ikke fordi hun gjorde så mye motstand. Han klarte heller ikke å få av henne klærne.

- Ville ha sex

— Hun var skikkelig rundjult. Hun måtte sy på armen og var grønn og blå over hele kroppen, men har taklet det på en beundringsverdig måte, sier kvinnens advokat Anita Jarvoll Hekneby.

Mannen løp fra stedet da beboere i nærheten kom stormende til. De hadde hørt kvinnens rop om hjelp, og har forklart i retten at de oppfattet det de så som et forsøk på voldtekt.

Kvinnen har i tiden etter hendelsen hatt søvnproblemer, og har ikke turt å gå ut alene om kvelden. Ifølge hennes advokat er hun nå glad for at mannen er dømt.

23-åringen må også betale 75.000 kroner i oppreisning til kvinnen.

— Hun er fornøyd med dommen, og at hun får oppreisning, sier Jarvoll Hekneby.

Dømt tidligere

Mannen har ifølge dommen erkjent straffskyld. Han husker lite av hendelsen og grunnen til overfallet, men har forklart politiet at «det var vel for å få sex». Blodprøve av mannen tatt nesten fire timer etter overfallet viste 1,3 i promille.

23-åringen bosatte seg i Kristiansand etter at han slapp ut fra fengsel 27. august i fjor. Da hadde han sonet ferdig en dom fra Romsdal tingrett på tre år og seks måneder for en grufull voldtekt i hjemtraktene.

Natt til 17. mai 2003 overfalt han en kvinne, og voldtok henne over et tidsrom på halvannen til to timer. Dette skjedde i hagen til kvinnens foreldre, og han meldte seg senere for politiet. Den gang skal han ha vært ruset på ecstasy og sprit.

Voldtektsforsøket i Vågsbygdveien skjedde under prøvetiden fra denne dommen, og Kristiansand tingrett mener at det er en nærliggende fare for at mannen vil begå en lignende forbrytelse igjen. I dommen heter det at «en tidsbestemt straff ikke anses tilstrekkelig for å verne samfunnet».

— Av hensyn til samfunnet har retten ment at forvaringsdom var nødvendig. Han kan nå dømmes til forvaring for inntil fem år av gangen, hvis vilkårene er oppfylt, sier Johannessen.

Vil anke

Mannens forsvarer, advokat Bernt Albert, sier til fvn.no at dommen vil bli anket.

— Min klient vil anke straffeutmålingen fordi han mener at ikke vilkårene for forvaring er til stede. Han mener det ikke er tilstrekkelig fare for gjentakelse og at straffen er for streng, sier Albert, og legger til at mannen har det tøft.

— Hele saken har gått sterkt inn på ham.

23-åringen har sittet i varetekt siden overfallet skjedde natt til 2. september, og fikk dermed fradrag i dommen for 108 dager.