OSLO: – Det er ikke avklart ennå hvor eiken skal hentes, sier daglig leder Hans Jakob Epland i Bosvik til NTB.

Det som er sikkert er at Risør-firmaet har fått det prestisjetunge oppdraget med blant annet å kle den enorme bølgeveggen i Store sal med eik.

I Risør ble det feiring onsdag da kontraktstildelingen ble kjent. Firmaet har 60 ansatte, men må nå etablere en prosjektorganisasjon i Oslo for å gjennomføre dette store oppdraget.

– Det betyr at vi har en sikker ordrereserve i halvannet år framover og at vi har et spennende prosjekt å jobbe med. Vi har jobbet i halvannet år for å lykkes med å få denne kontrakten, jubler Epland.

Spansk og italiensk

Til nå har store kontrakter på det nye operahuset gått til blant annet Italia og Spania. Italienerne skal kle operahuset med marmor, mens gulvene skal leveres av et spansk trefirma.

Mange, blant annet både nåværende og tidligere landbruksminister, har tatt til orde for at eikeleveransen burde gå til Norge. I alt åtte firmaer meldte sin interesse for denne leveransen. Fem firmaer, to spanske, ett dansk og to norske, ble såkalt prekvalifisert. Tre av disse leverte anbud.

Men prosjektdirektør Roar Bjordal i Statsbygg avviser at de følte et press til å velge norsk.

– Overhodet ikke. Vi har gått for det beste tilbudet, sier han til NTB.

71 millioner

Kontrakten har en verdi på 71 millioner kroner. Oppdraget er blant de større Bosvik har hatt. Men Risør-bedriften har erfaring med lignende store oppgaver.

Bedriften startet som leverandør av ulike typer båtutstyr, men har utviklet seg til å levere innredninger og skreddersydde møbelkonsepter. Blant annet har firmaet levert designstoler i laminert tre til biblioteket i Alexandria, vegg— og gulvløsninger til Telenorbygget på Fornebu, og en rekke andre innrednings- og eksponeringsmøbler til både Posten og Ekornes

Kontrakten som nå er inngått med Statsbygg omfatter leveranse og montasje av interiør av eiketre i Stor sal. Det vil si balkongforkanter, bølgevegg, kledning av vegger/brystninger og søyler, himlingsoverflater under balkonger, dører, stålrekkverk med trekledning på orkestergrav og teknisk galleri.

Kontrakten omfatter også skallkonstruksjoner og gallerier av lakkerte eikefinerte MDF-plater i Scene 2. Også i Nordheimsund var det grunn til å glede seg onsdag. Bosvik har i forbindelse med dette prosjektet inngått et samarbeid med Djupevig båtbyggeri i Nordheimssund. Epland sier båtbyggeriet har betydelig spisskompetanse på dette området, blant annet når det gjelder liming av eik.