KRISTIANSAND: Søksmålet kom etter at Agder Energi i 2004 kjøpte et lite mobilselskap i Oslo. Overtakelsen var et ledd i en kjempesatsing på mobiltelefoni. «Drivkraften på Sørlandet» hadde det travelt og ville på kort tid kapre markedsandeler innenfor mobil. Men ikke alt gikk som det skulle.

Februar 2004 dannet fire gründere selskapet Mobyson. Ideen var enkelt sagt å selge forhåndssbetalt mobiltelefoni på Internett, et slags nettkontantkort. Slik slapp Mobyson store drifts— og administrasjonskostnader, og man kunne tilby lave ringepriser. Etter et halvt års drift hadde selskapet nær 10.000 kunder, men selskapet var på jakt etter en partner som kunne hjelpe dem å vokse videre. Agder Energi viste sin interesse, og etter en del møtevirksomhet kjøpte Sørlandets største konsern mer enn 90 prosent av aksjene i Mobyson. Salget ble ikke så inntektsbringende som selgerne hadde håpet.

Ikke så fett

— Verdimessig ble ikke emisjonen slik vi hadde håpet, men vi trodde jo at Agder Energi var en seriøs aktør og ville etterleve intensjonene i emisjonsavtalen om å satse videre på Mobyson, sier sier en av gründerne, Thomas Refsdal. Verken han eller de andre gründerne ønsker å snakke mer med Fædrelandsvennen om saken.

— Jeg vil overhodet ikke kommentere dette, sier tidligere daglig leder i Mobyson, Thomas Sandaker.

Kilder i Agder Energi hevder overfor Fædrelandsvennen at Mobyson ble kjøpt opp for å fungere som en driftsplattform for et annet konsept man hadde ruget på: noextras.net. Konseptet liknet på Mobyson, men her skulle også billig strøm selges på samme måte over Internett.

— Forfalsket dokumenter

Fædrelandsvennen er kjent med at flere av aksjonærene i Mobyson hadde liten tro på noextras.net. De følte seg lurt. En av dem, Lars Brandeggen, begynte å gå gjennom Agder Energis overtakelse med lupe. Den 14. februar 2005 ble Agder Energi saksøkt. Aksjonær i Mobyson, Lars Brandeggen, hevdet at «Drivkraften på Sørlandet» hadde brutt aksjeloven på en rekke punkter. Selv nekter han å si hva søksmålet handlet om, men Fædrelandsvennen har fått tilgang til stevningen.

I stevningen blir det påstått at:

Agder Energi hadde tilbakedatert styreprotokoller for å sikre konsernet de rette fullmakter slik at de kunne kjøpe selskapet.

Vedtak om emisjon fra generalforsamling var ulovlig fordi den forutgående styrebehandlingen ikke hadde foregått etter loven.

Emisjonsavtalen var lovstridig fordi mindretallsaksjonærer med forkjøpsrett ikke fikk anledning til å tegne nye aksjer før Agder Energi.

Fikk millioner

Agder Energis problem var nå at både styre- og generalforsamlingsvedtak i Mobyson kunne bli kjent ugyldig av retten. Dette ville i så fall innebære at det gamle styret i Mobyson måtte behandle salget i et nytt møte. Ettersom styremedlemmene følte seg lurt ville de nå trolig velge ikke å selge selskapet. Agder Energi sto i fare for å miste Mobyson og kjempesatsingen «noxtras.net» kunne bli utsatt i lang tid.

Kort tid etter at stevningen ble sendt til Oslo tingrett, inngikk Agder Energi forlik. - Dette er unntatt offentlighet og jeg verken kan eller vil kommentere det, sier investor Lars Brandeggen. Etter det Fædrelandsvennen erfarer skal Brandeggen ha fått mer enn to millioner kroner for å gi slipp på aksjene sine og for ikke å ta søksmålet til retten.

— Gjorde alt riktig

Konsernsjef i Agder Energi Eivind Krokmo nekter å kommentere forlikets størrelse. - Vi inngikk et forlik og det er ikke riktig av meg å snakke om det, sier han.

— Men det var jo alvorlige påstander i denne stevningen, lovbrudd blant annet, hva innrømmet dere?

— Ingenting. Vi gjorde ikke noe galt.

— Men dere inngikk jo likevel et forlik her?

— Ja.

— Hvis man ikke har gjort noe galt, hvorfor inngår man da et forlik?

— Jo, det var jo for å slippe en rettssak. Slike rettssaker kan trekke ut i tid og bli veldig dyre, sier konsernsjef Eivind Krokmo.

Innleid bedriftskonsulent Morten Hansen, som gjennomførte oppkjøpet av Mobyson, benekter også brudd på aksjeloven. Hansen har ikke jobbet for Agder Energi etter at Sinkaberg sluttet.

joerund.flaa@fvn.no