LILLESAND: Også folk fra Grimstad kjører avfall til Tingsaker. I Grimstad er gratistilbudet avskaffet. Også småbedrifter i Lillesand gjør som folk fra Grimstad.Forslaget til ny avfallsplan for Lillesand og Birkenes inneholder tiltak for å stanse denne trafikken. Tiltakene er gjerde rundt miljøstasjonene, innføring av faste åpningstider og bemannede stasjoner. Man ønsker spesielt å begrense mottaket av treavfall, jern og metall og restavfall.— Ja, miljøstasjonene er rett og slett blitt en for stor suksess. Spesielt stasjonen på Tingsaker. Vi må tømme opp til flere ganger om dagen. Transportutgiftene blir for høye. Hadde vi visst om dette ville vi ikke opprettet stasjonen på Tingsaker. Når folk likevel har avfallet på tilhenger kan de like gjerne kjøre til Knudremyr, sier daglig leder i LiBir, Hans Johan Lauritzen, som ikke tror en innstramning vil føre til at folk igjen begynner å kaste avfallet i naturen.- Det beste med miljøstasjonen er at vi kan kaste avfallet når som helst på døgnet, sier lillesanderen Jan Johansen, som betaler for tømmeplassen via renovasjonsavgiften som alle andre.Utvidet kildesortering

De to miljøstasjonene i Høvåg og Tingsaker koster årlig 368.000 kroner og stasjonene på Birkeland og Herefoss koster 265.000 kroner å drive. På Tollenes på Birkeland har man i ett år hatt bemannet og innegjerdet mottak. Mottaket har vært åpent torsdag og lørdag. Dette har fungert tilfredstillende, mener Lauritzen.Inngjerding av miljøstasjonene er bare en del av en pakke som foreslåes innført i 2000. Da ønsker man også å utvide innsamlingen av papir og våtorganisk avfall i spredtbygde områder i Birkenes, medvirke til økt hjemmekompostering og papirsortering for hytter.Fra 2001 ønsker man å etablere innsamlingsordning for plast fra husholdninger, hytter og miljøstasjoner og anlegge ny miljøstasjon på Engesland. I 2002 foreslåes det å prosjektere et nytt utvinningsanlegg for deponigass, et anlegg som bør bygges i 2003, ifølge planforslaget. Den nye avfallsplanen omhandler i store trekk en utvidelse av dagens kildesortering i de to kommunene.Daglig leder på åremål?

Politikerne i Birkenes får avfallsplanen til behandling denne uken, mens Lillesand kommunestyret skal behandle planforslaget i slutten av juni. Det foreligger også et utkast til ny selskapsavtale mellom de to kommunene.I merknadene til avtalen fremgår det at det er LiBir-styret som skal stå for ansettelser og avskjedigelser og det foreslåes at daglig leder kan tilsettes på åremål. Det foreslåes også at daglig leder kan utestenges fra styremøter i enkeltsaker.