MANDAL: — Dette er et av de mest provoserende utspill jeg har opplevd. Jag kan love at det skal få etterspill. Siste ord er ikke sagt, sier Svein Mjaatvedt.- Å bruke juss når man vurderer vern, er i alle fall i dette tilfellet helt bak mål. Jeg har ingen skrupler ved å kalle utspillet for idioti. Kanskje er det verst at Fylkesmannen suverent hever seg over alt vi har stått hardt på for i flere tiår, han har sannsynligvis vurdert saken etter feil paragraf - og dette gjør ubotelig skade. Det beste jeg kan si om avgjørelsen, er at den er uriktig, uttaler Mjaatvedt.«Har ikke lest leksa si»

Fylkeskonservatoren er helt enig med Helge Tofte. Som advokat for Mandal kommune har han hevdet at Fylkesmannen ikke har lest leksa si og bommet på jussen. Konservatoren påpeker at bestemmelsen om utvendig maling er nedfelt i reguleringsbestemmelsene. Derfor mener han å kunne slå fast, i motsetning til Fylkesmannen, at ny farge på boligen er en fasadeendring.- Nå gjelder det å handle raskt før Fylkesmannens utspill har skadet et viktig bevaringsverdig miljø i fylket. Vi kan risikere at skadene ikke vil være til å rette opp. Det må Fylkesmannen ta ansvar for, sier Svein Mjaatvedt.Fylkeskonservatoren vil ta opp saken både med Riksantikvaren og Miljøverndepartementet.- Jeg er så provosert at jeg er på nippet til å banne høyt. Først samme dag som vi kan lese om den utrolige avgjørelsen i Fædrelandsvennen, ringer Fylkesmannens saksbehandler og orienterer oss. Utspillet har tatt oss fullstendig på senga. Nå må vi gjøre alt vi kan for å redusere skadene, sier Svein Mjaatvedt, som gir uttrykk for å ha slått neven hardt i bordet mer enn én gang under samtalen med Fylkesmannens saksbehandler.Mjaatvedt uttaler at det ikke er første gang Fylkesmannen opptrer på denne måten overfor hans etat. Det er også et forhold han vil ta opp med departementet og Riksantikvaren.«Ville veier»

— Reguleringsplanen vi og Mandal kommune har forholdt oss til om fargevalg, er stadfestet av Fylkesmannen for rundt 15 år siden. Hvis ikke Fylkesmannen forstår konsekvensene av og jussen i planene embetet stadfester, er vi på ville veier i Vest-Agder, sier Svein Mjaatvedt.Fylkeskonservatoren uttaler at Fylkesmannen vet hvor høyt etaten har vurdert bevaringsarbeidet i Mandal og hvor godt kommunen selv har arbeidet for bevaring av miljøet i sentrum.- Når det hevdes at et hvitmalt sentrum i Mandal ikke er historisk korrekt og nærmest bare er noe vi har funnet på, må jeg bare si at det ikke er fulgt godt nok med i timen. Skal vi holde oss til det pinlig historisk korrekte, må vi gå tilbake til umalte tømmerhus, sier Mjaatvedt.Helhetsløsning

Mjaatvedt uttaler at sørlandsbyene oppfattes som hvitmalte, selv om de bare har vært det i en periode. Få som lever i dag husker at byene på Sørlandet ikke var hvite. Når et område skal bevares, må det velges en helhetsløsning. Det er gjort i Mandal.- Man må alltid ha lov til å ombestemme seg, men å rive ned er noe helt annet, sier Svein Mjaatvedt, som legger til at det egentlig bare er bra at han må løpe for å nå bussen til et møte, slik at han ikke hisser seg enda mer opp under intervjuet.6-700 boliger ligger i bevaringsområdet kommunen vil bevare hvitt. Et enstemmig bystyre har vedtatt at Mandal skal være en hvitmalt by, men Fylkesmannen hevder at det ikke finnes hjemmel for kravet.(Apr 30 1999 8:22)