Oslo (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Statssekretær Kim Traavik (H) sier UD vil innkalle reiselivsbransjen til et møte for å diskutere hvordan informasjonen bør gis de reisende.

– Det vil dreie seg om allmenn informasjon om de risikoer som reisende i 2005 utsetter seg for i ulike deler av verden. Vi vil nok mene at det vil være nyttig og tjene alles interesser om også reiselivsbransjen bidro til å spre informasjon av denne typen, sier Traavik til NTB.

Bakgrunnen for møtet er den siste tidens terroraksjoner i Tyrkia, London og Egypt. Også danske myndigheter gikk mandag ut med et tilsvarende utspill.

– Terrorfare – reis med oss

Daglig leder Hesham Elnashar i Pyramidene Reiser greier ikke ta utspillet fra UD seriøst.

– Vil de at jeg skal annonsere: «Reis til Egypt, det er fare for terror», spør Elnashar.

Han tror ikke terrorinformasjon er spesielt forenlig med reisebyråvirksomhet.

– Da er det ikke noe business. Hvor skal man reise hen? Det er fare over hele verden nå. Om man reiser til London, Paris eller New York – er det sikrere, spør Elnashar, som mener dette kan spenne beina under enkelte charter-destinasjoner.

– Det blir ødeleggende for hele bransjen. Det er et urimelig krav ingen greier å tilfredsstille. Det er ganske mange som har reist opp og ned til Sharm el-Sheikh gjennom årene uten at det er skjedd noe, sier Elnashar til NTB.

Må tenke annerledes

Traavik har forståelse for Elnashars vurdering, men mener tiden er inne for å tenke annerledes om temaet.

– Dette er et dilemma for dem, jeg innser det. De driver en forretning og vil sikre seg så store inntekter som mulig. Men samtidig er det såpass ekstraordinære forhold vi nå står overfor, belyst ved det som er skjedd både i London og Sharm el-Sheikh, at jeg tror det nødvendiggjør en annen holdning, sier Traavik.

Traavik understreker at UD ikke har noen bastante meninger om hvordan informasjonen bør gis, utover at den bør baseres på UDs reiseråd.

– Hvordan det skal gjøres og når det skal gjøres får vi diskutere, men jeg føler at det er viktig at også reiselivsnæringen bidrar til det informasjonsnivået som er nødvendig for at norske reisende skal kunne ta fornuftige beslutninger ut fra sine egne behov, sier Traavik.

(©NTB)