KRISTIANSAND: — Det handler om lyst, sier kjendiskokken Trond Moi, og mener han har oppskriften på hvorfor Sørlandet seiler i medvind om dagen.

— Vi gjør det vi har lyst til nå. Sånn har det ikke alltid vært, sier han og serverer hummer og Chablis på hvit damask mellom bikinier og badeballer mens sola står høyest over Bystranda.

— Sånn har vi det på Sørlandet. Her nede gjør vi det enkelt, sprudler det lille knippe sørlendinger Fædrelandsvennen har invitert til ubeskjeden feiring på landets fineste badestrand.

— Hele byen gløder. Vi merker stor forskjell når vi er ute og reiser. Folk er nysgjerrige, ikke bare på Kristiansand men på Sørlandet. Vi er på kartet, sier serieleder Start, representert ved gullhåpet Fredrik Strømstad.

— Sinnssykt stas med Start, klukker Venke Knutson og nipper til vinen.

Artisten fra Birkeland har fått stjernestatus, nå holder hun på å spille inn ny plate.

Terje Formoe hygger seg med dampet blåskjell, liker at avisen skryter litt. Han snakker varmt om merkevaren Sørlandet.

— Vi har jobbet over mange år for å presentere landsdelen på en positiv måte. Nå jobber vi sammen og klapper når folk gjør det bra. Derfor høster vi, mener kaptein Sabeltann.

  • Bystranda er et ypperlig eksempel på positiv tenkning og effektiv jobbing, legger han til og fryder seg over 800.000 solgte billetter siden premieredagen i Dyreparken for femten år siden.

— Smitteeffekten, sier sjefen i it-selskapet Digimaker, Robert Kristiansen og slurper østers begjærlig.

— Suksessen sitter i hodet. Vi ser at noen lykkes, det gjør det enklere å lykkes selv, sier han.

Forfatteren Line Baugstø snakker også gjerne varmt om livet her sør.

— Forandringen er merkbar. Før forbandt folk for det meste Sørlandet med kristensnakk og ferie. Nå har vi ny og positiv fokus. Kristiansands-dialekten er til og med blitt trendy, både i reklame og radio. Suksessen skyldes tålmodighet og vilje til å bygge stein på stein fremfor ønsket om rask fortjeneste, mener hun.

Viljen til samarbeid og løsere nettverk, trekkes fram også av prosjektleder i Cultiva, Ivar Mykland og driftssjef Helmer Espeland i Parkvesenet.

Gullvinnerne fra håndball-VM, Katrine og Kristine Lunde er hjemme på ferie og nyter sommeren til fulle.

— Noe har skjedd den siste tiden. Før trodde folk Sørlandet det meste dreide seg om blondegardiner og menighetshus. Mange sørlendinger gjør det bra og vi unner hverandre suksess. Vi er ikke i tvil, vi vil hjem til Sørlandet, sier tvillingene Lunde.

Se flotte bilder, les kommentarer og mye mer i Fædrelandsvennes papirutgave på lørdag!