OSLO: Fredag skal ankesaken Mikkelsen har anlagt mot staten opp i Borgarting lagmannsrett. Han tapte på alle punkter i mai i fjor i Oslo tingrett.

I mellomtiden er det imidlertid blitt avsagt en dom i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) i en identisk sak fra Russland. Der konkluderte domstolen med at den russiske stat hadde erstatningsplikt for den «tort og svie»den feilaktige faren hadde lidd. Den russiske stat har akseptert dommen, og mannen har fått en erstatning på 6.000 euro.

Støtteforeningen for feildømte fedre mener at Norge er bundet av en slik dom. Det finnes dessuten ingen norsk lovregulering av feildømte farskapsforhold.

– Vi mener at Norge må forholde seg til internasjonal rett og menneskerettigheter, og at disse står over norsk rett, sier leder Sverre Hugo Rokstad i støtteforeningen til NTB.

Foreningen sammenkalte torsdag til et orienteringsmøte for å redegjøre for strategien framover.

– Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å vinne til slutt, enten i lagmannsretten eller i Høyesterett. Staten må da ha en motpart å forholde seg til, og det betyr at vi vil styrke foreningen i tiden framover. Vi ønsker så mange medlemmer som mulig, sier styremedlem Jan Repvik.

Mange berørte I dag har foreningen cirka 70 medlemmer, men Rokstad mener det finnes mange, mange feil fastsatte farskap i det norske samfunnet.

– Jeg vet i hvert fall at det dreier seg om 500-700 personer. Men hvor mange av disse som vil komme fram, vet jeg ikke. Man kan heller ikke kjøre 600 rettssaker av samme art. Staten må ha en motpart som må forhandle seg fram til løsninger, mener Rokstad.

– Et feilaktig fastsatt farskap regnes som et onde for alle involverte, men før DNA-teknologien kom, var det dommeren som utviste skjønn i slike saker. Hensynet til barnet og forsørgelsen ble gjerne satt foran faren for feilaktig farskap, sa advokat Morten Mørch på støtteforeningens orienteringsmøte.

Mørch er advokat for saksøker Erling Mikkelsen. Han og foreningen mener at de som ble rammet i dette systemet, må få en kompensasjon.

– Det er en historisk gruppe personer. Det vil ikke komme flere etter at vi har fått DNA-testene, sier han.

Ingen foreldelse

Den russiske mannen som ble idømt erstatning for feilaktig fastsatt farskap, hadde overskredet en «foreldelsesgrense» som var fastsatt i slike saker. Men EMD-domstolen så bort fra dette og mente at foreldelsesfrister ikke kan gjelde i slike saker i et demokratisk samfunn.

Fra 1. april 2004 kan fedre i Norge kreve DNA-test i forbindelse med farskap. Flere medlemmer i støtteforeningen mente det bør bli obligatorisk DNA-testing av fedre i forbindelse med fødsel.