MANDAL: — Man skulle tro det hviler en forbannelse over arbeidet her borte, sier en av dem som jobber med å sikre fjellet på Monestoppen.

I går ble en 37 år gammel mann som var på jobb og holdt på med fjellrensing, overkjørt av en seks tonn tung hjullaster. Mannen ble fraktet til sykehus med skader i skulder, hofte og rygg. Sykehuset opplyste i går ettermiddag at mannens tilstanden var stabil og at han lå til observasjon etter utredning ved kirurgisk avdeling. Ingeniør Leif Eide i Mandal kommune kunne litt senere bekrefte at mannen har pådratt seg brudd i skulderen, og at han ellers er mørbanket etter ulykken.

Ulykken skjedde på Mones ved Mandal klokken 11 i går.

Hjullasteren tilhører Mandal kommune. Den var tilkalt for å jevne ut underlaget for å gi best mulig støtte til mobilkranen som brukes i fjellrensingen. Det var under dette arbeidet kommunikasjonen sviktet mellom to personer, og mannen ble overkjørt.

— Pasienten har fått skader i hofte og rygg, og i den ene skulderen, kunne lege Per Ø. Walvik fortelle etter å ha sendt pasienten av sted. Han ble først fraktet med ambulanse fra Monestoppen til Idrettsparken, deretter med luftambulanse til Sørlandet sykehus Kristiansand.

Mange uhell

Gårsdagens ulykke kommer på toppen av tidligere uhell under sikringsarbeid i området i sommer.

Først veltet ei mobilkran fra Nygaards Kran, før et hus og tilhørende uteområde ble skadet under fjerning av en 200 tonn stor steinblokk, snaue to uker senere. I går ble arbeidet altså rammet på nytt.

Den skadede mannen, som jobber for Nygaards Kran, arbeidet med å sette ut støttelabbene til mobilkranen da han ble delvis overkjørt av den seks tonn tunge hjullasteren.

— Jeg var egentlig på vei til å sette meg i bilen på vei hjem, da jeg hørte noen forferdelige brøl og skrik. Den skadede ble rygget på i hælen, vred seg rundt i smerte, og havnet med halve kroppen under maskinen fra hælen og opp til skuldra. Det opplevdes som svært dramatisk, forteller ingeniør Leif Eide. Han er leid inn av Mandal kommune for å lede sikringsarbeidet på Monestoppen.

— Til alt hell var det en sykepleier i nærheten. Hun var til meget god hjelp i situasjonen. Dessuten var den skadede ved bevissthet hele tiden og kunne fortelle hvor han hadde vondt, fortsetter Eide.

— Det verste er at vi på forhånd ikke har kunnet gjøre så veldig mye annerledes for å unngå dette. En ting er kranen som veltet. Der er det konkludert med menneskelig svikt. Da vi fjernet steinblokken tidligere i sommer, gikk det helt som planlagt. Selv om det ble småskader på et hus. Og dette som har skjedd i dag, kunne skjedd når og hvor som helst, mener Eide, som beskriver det som et rent arbeidsuhell. Han legger til at ingen av uhellene har med manglende kompetanse å gjøre.

— Alle involverte parter i sikringsarbeidet her oppe er profesjonelle med mange års erfaring. Dette skal være i de beste hender, mener Eide.

Arbeidstilsynet er koblet inn i saken.

jan.erik.stiland@fedrelandsvennen.no