KRISTIANSAND: — Vi ser en klar tendens til at narkotikamiljøene rekrutterer stadig yngre medlemmer, og at narkotikaforbrytelser målt i faktisk kriminalitet over tid har økt, opplyser politiinspektør Ragnar Ringvoll.

Nye Kripos melder om svært stor nedgang i mengden beslaglagt narkotika så langt i år. Totalt har Agder Politidistrikt beslaglagt i overkant av 21 kilo narkotika og 2217 tabletter første halvår av 2005. Dette tilsvarer til sammen 618 beslag.

— Det er alltid svingninger fra år til år, og plutselig kan det dukke opp store saker som øker beslaget betraktelig, sier Ringvoll.

Mangel på ressurser

Visepolitimester Kjell Hegstad trekker fram politiets manko på midler som en viktig faktor i at færre småsaker blir prioritert.

— Vi er avhengig av mer penger for å kunne sette større ressurser inn på småsaker. Nå forsøker vi først og fremst å bruke de midlene vi har på større saker, sier han.

Han legger også til at de store sakene nå krever mer midler enn tidligere, og etterlyser økonomisk støtte til politiet.

— Vi bruker mer ressurser enn før, sakene er større, samtidig som antallet unge brukere øker og småkriminaliteten vokser. Det stramme budsjettet i politiet gjør at vi har mindre mulighet til å sette inn ressurser på disse områdene, sier Hegstad

Store amfetaminbeslag

Det som skiller seg fra resten av tallene for 2005 er antall kilo amfetamin som er beslaglagt. Fra 6,6 kilo første halvår i 2004, var det etter tilsvarende periode i 2005 beslaglagt hele 13,4 kilo.

— Her ser vi tydelig at store enkeltbeslag kan ha mye å si for den totale mengden narkotika som blir tatt. Men dette varierer fra år til år, sier politiinspektør Ringvoll, som tror det høye amfetaminbeslaget er tilfeldig.

Antall anmeldte narkotikaforbrytelser i Agder har hatt en liten nedgang på 1,5 prosent fra i fjor.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no

hilde.svenning.@fedrelandsvennen.no